Szigorítaná a büntető törvénykönyvet az Igazságügyi Minisztérium. Bizonyos bűncselekményeknél kizárná a tárgyalásról való lemondás lehetőségét, kötelezővé tenné a szakértői vélemény kikérését és a pártfogó felügyelő kirendelését is.

A szécsényi kislány feltételezett gyilkosa 2003-ban másfél évet kapott nemi erőszakért. Azért csak ennyit, mert beismerő vallomást tett, és lemondott a bírósági tárgyalásról is. Ilyen esetben a jelenlegi törvény szerint enyhébb büntetést kell kiszabni. A 24 éves férfi a másfél évet se ülte le, jó magaviselete miatt feltételesen szabadlábra helyezte a bíróság. Ezeken a szabályokon szigorítana az igazságügy-miniszter. Megszüntetné a lemondást a bírósági tárgyalásról az olyan erőszakos bűncselekményeknél, mint a gyilkosság vagy a nemi erőszak. A feltételes szabadlábra bocsátásnak pedig feltételéül szabná a szakértői véleményt és a pártfogó felügyelő kirendelését. A büntetőeljárási törvény felülvizsgálatát és esetleges szigorítását a miniszterelnök kérte.

Az ügyészség a szécsényi gyilkosságot kiemelt ügyként kezeli. A legfőbb ügyész arra is utasította a nyomozókat, hogy a törvény teljes szigorával járjanak el.