Bulgária és Románia 2007. január 1-jén csatlakozhat az Európai Unióhoz, ha a két ország teljesíti a feltételeket, különben egy évet csúszhat a tagság.

Április 25-én, hétfőn délután Luxembourgban az uniós külügyminiszterek aláírták Bulgária és Románia csatlakozási szerződését. A szerződés értelmében a két ország 2007. január 1-jével léphet be az unióba, ám a záradékok között szerepel az is, hogy a csatlakozás egy évvel elhalasztható, ha a további felkészülés üteme elmarad a kívánttól. A két állam kormányainak így komoly gyorsítást kell véghezvinniük a gazdasági és közigazgatási reformokban, hogy a novemberben elkészülő uniós országjelentés pozitív képet fessen a román és bolgár felkészültségről.

Románia 1995. július 22-én, Bulgária 1995. december 14-én nyújtotta be csatlakozási kérelmét. Belépésükkel az unió 27-re tagúvá válik, lakóinak száma 485 millióra, területe 4,25 millió négyzetkilométerre nő. A két ország fejlettség tekintetében alaposan le van maradva: szemben a tavaly csatlakozott 10 tag 40-50 százalékával, fejlettségük az uniós átlag harmadát sem éri el.