Ezen a héten Európában mindenki Nagy Britanniára figyel, ahol csütörtökön tartják az általános választásokat.

A közvélemény kutatások szerint Tony Blair továbbra is vezet a versenyben, ám az iraki téma újra és újra felmerül. A választások kimenetele nagyban meghatározza Nagy Britannia az EU-hoz fűződő viszonyát és az Európai Alkotmányszerződés sorsát. A jelenlegi munkáspárti kormány az új alapszerződés mellett foglal állást, az ellenzéki konzervatívok azonban újra tárgyalnák az ország EU tagságának feltételeit.

Európai Bizottság

Az Európai Bizottság szokásos heti ülésén a lisszaboni stratégia megvalósításának konkrét, tagállamokra lebontott elemzését teszi majd közzé. A dokumentum lefekteti majd a reformprogramok elemeit és a Bizottság szerepét is. A Bizottság a pénzügyi szolgáltatásokról zöld könyvet jelentet meg.

EU-Japán csúcs

Hétfőn kerül sor az EU-Japán csúcstalálkozóra, melynek fő témája a 2001-ben elfogadott, főleg a gazdasági, pénzügyi, kereskedelmi és tudományos témákat érintő EU-Japán akcióprogram. A találkozón értékelik az EU-Japán cserekapcsolatok évének eddigi eredményeit is.

Európai Parlament

Az Európai Parlament elnöke, Joseph Borell ezen a héten Magyarországra látogat. Borrell háromnapos (május 5-7.) itt tartózkodása során találkozik Mádl Ferenc köztársasági elnökkel, Gyurcsány Ferenc kormányfővel, illetve Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével.

Az Európai Parlament elnöke beszédet mond Magyarország EU tagságának első évéről rendezett, “Tanulságok és következetések az EU-tagság első évéről” című konferencián és részt vesz az uniós országok nemzeti parlamenti vezetőinek budapesti találkozóján, ahol az Európai Unió 2007-2013 közötti keretköltségvetéséről tart előadást.

Május 9-e alkalmából a Parlamentben nyílt napot rendeznek. Brüsszelben a rendezvények már április 30-án elkezdődtek, Strasbourgban május 8-án, Luxembourgban pedig egész héten tartanak.

A hét a jövő heti plenáris ülés előkészítésével telik majd, melyre május 9-12-én kerül sor.