Rövidesen dönt a parlament a fővárost és a 80 környező települést érintő budapesti agglomerációs törvényjavaslatról.

A tervezet – miközben a jövőben korlátot szab az indokolatlan fejlesztéseknek – rögzíti a beépíthetőség mértékét, biztosítva a fenntartható fejlődés elvének megfelelő területhasználatot.

Finiséhez érkezett az agglomerációs törvénytervezet parlamenti vitája: elfogadása a közeli napokban várható. A javaslat hosszú távra tartalmazza az országos és térségi jelentőségű közlekedési és közműhálózatok helyét, az urbanizált, a mezőgazdasági, illetve a természeti területek rendszerét, és a területek használatának átfogó

  • településrendezési tervekben érvényesítendő — szabályozását.

Méretarányánál fogva keretjellegű: a jogszabályban csak a térségi jelentőségű elemek szerepelnek, a helyi jelentőségűeket a települések, a főváros, valamint a fővárosi kerületek településrendezési tervei tartalmazzák. Ugyanakkor a javaslat a már elfogadott településrendezési tervekben foglaltakat maximális mértékben figyelembe veszi: az azokban szereplő területek visszaminősítésére nem tesz javaslatot. Szabályai tehát már megszerzett jogokat nem érintenek, csak a jövőre nézve jelentenek korlátot például abban, hogy bizonyos térségekben tiltják újabb, beépítésre szánt területek (például erdők, mezőgazdasági művelésű földek) kijelölését. Az ilyen területet beépítésre szánt területté átminősíteni nem szabad.

A Budapest körüli nagy kiterjedésű erdőgazdálkodási és mezőgazdasági területeket ugyanis zöldövezetté nyilvánítanák

  • amely ha nem is összefüggően –, de zöld gyűrűként fonná körül a fővárost.

Bővebben:
http://www.piac-profit.hu/?…