Dr. Kolber István fejlesztési miniszter az Építőipari Vállalkozások Országos Szövetsége (ÉVOSZ) vezetőségével egyeztetett hétfőn, Budapesten. A megbeszélésen a kormány 100 lépés programja mellett az építőipar aktuális kérdései valamint a 2. nemzeti fejlesztési tervre való felkészülés került szóba.

A miniszter kiemelte, a kormány eltökélt szándéka a szürkegazdaság kifehérítése és az építőiparban dolgozó munkavállalók és kisvállalkozások jogbiztonságának megteremtése. Ennek érdekében tervezik szigorítani többek között a közbeszerzések nyerteseinek munkajogi és alvállalkozói ellenőrzését. Nem engedhető meg, hogy a közpénzeket felhasználó vállalkozások feketén foglalkoztassák munkásaikat illetve hogy ne fizessék ki megfelelően teljesítő alvállalkozóikat – szögezte le Kolber István.

Tolnay Tibor, az ÉVOSZ elnöke rámutatott, a szakma örömmel veszi az ellenőrzéseket, hiszen az hozzzájárul az építőipar megtisztulásához, ám mint hangsúlyozta az ellenőrzéseknek nem a mennyiségét, hanem a hatékonyságát kellene fokozni.

A megbeszélésen az ÉVOSZ jelezte, két héten belül leteszi a kormány asztalára az úgynevezett bértarifa javaslatát, amely a minimálbér regionális és szakmánkénti megkülönböztetését tenné lehetővé. Az elképzelés még 1999-ben született meg, de a szakmai szervezet elképzelése az akkori kormánynál nem talált meghallgatásra.

Az ÉVOSZ vállalta továbbá, hogy a jogbiztonság erősítése érdekében az építőiparban elterjedt “körbetartozás” jelenségének felszámolására javaslattervet készít és azt a hónap végéig megküldi Kolber István számára.

A miniszter kiemelte, hogy a második nemzeti fejlesztési terv révén a felhasználható uniós és magyar fejlesztési pénzek a mai többszörösére fognak növekedni és ez az építőipart is komoly kihívások elé állítja. A szakmai szervezet és a miniszter megállapodott abban, hogy a 2007-13 közötti időszakra való felkészülés legfontosabb eleme, a szakképzés terén a közeljövőben további egyeztetéseket folytatnak.

Korábban:

Nehezen talál feketemunkást az APEH
http://www.jogiforum.hu/hirek/12548

Országos ellenőrzési akciót tartott az APEH az építőipari ágazatban
http://www.jogiforum.hu/hirek/12546