A központi költségvetés, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak, valamint az elkülönített állami pénzalapoknak az egyenlege egyaránt kedvezőbb lett a prognózisnál – állapította meg a Pénzügyminisztérium az aktuális adatok alapján.

Gyorsjelentést tett közzé a Pénzügyminisztérium, megállapítva, hogy a prognózisnál kedvezőbben alakult az államháztartás – helyi önkormányzatok nélküli – egyenlege az első négy hónapban. A hiány 710 milliárd forint lett, szemben a prognózisban jelzett 729,2 milliárd forinttal. A központi költségvetésbe áprilisban a vártnál több adót fizettek be, és több lett a társadalombiztosítási járulékbevétel is. Az államháztartás hiánya áprilisban 225,1 milliárd forint volt. A központi költségvetés 215,9 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok 7,8 milliárd forintos többlettel zártak. A társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak hiánya 17 milliárd forint lett. A központi költségvetés, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak, valamint az elkülönített állami pénzalapoknak az egyenlege egyaránt kedvezőbb lett a prognózisnál.

A központi költségvetésben a főbb adóbevételek, a társasági adó, a jövedéki adó, a személyi jövedelemadó és az illetékbefizetések a várakozásoknál kedvezőbben alakultak. Az általános forgalmi adóbefizetések is meghaladták a vártat, a magasabb visszautalások miatt az áprilisi nettó bevételek némileg elmaradnak a prognózistól.

A központi költségvetés áprilisi kiadásai kis mértékben magasabbak lettek a prognózisnál. A költségvetési szervek és a fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai 15,2 milliárd forinttal lettek nagyobbak. Ennek fő oka, hogy a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok részeként, mintegy 7 milliárd forintot fordítottak a MÁV tőkeszerkezetének átalakításra. Növelte a kiadásokat, hogy felgyorsult a PHARE támogatások felhasználása is. A központi beruházásoknál a jelentős túllépés a Budapest Műszaki Főiskola rekonstrukciójával magyarázható, a számlát még márciusban benyújtották, és annak kifizetése áprilisban történt.