Kontinensünkön hatvan évvel ezelőtt ért véget a II. világháború, melynek tanulságaiból született a mai, modern Európa. A vesztesek és a győztesek oldalán egyaránt olyan, nagy formátumú politikusok jutottak hatalomra, akik képesek voltak felülemelkedni a háború borzalmain és békejobbot nyújtani egymásnak.

Az európai integráció “alapító atyái”: Churchill, Adenauer, de Gasperi, Hallstein, Monnet, Spaak és Spinelli társaságából is kiemelkedik Robert Schuman (1886-1963) francia külügyminiszter. A német-francia kettős identitású politikus miután megszökött a német hadifogságból, a francia ellenálláshoz csatlakozott. A háborút követő tíz évben miniszterelnökként és három különböző minisztérium élén alakította Franciaország és Európa történelmét. Schuman külügyminiszterként, 1950. május 9-én tette közzé híres nyilatkozatát, melyben sürgette a francia-német ellentét felszámolását és a történelmi megbékélést. Felvázolta a többi ország előtt is nyitott szén és acélközösség kereteit, és a szolidaritást jelölte meg Európa legfőbb értékeként.

Az 1985-ös milánói európai tanácsi ülésen döntöttek az állam- és kormányfők arról, hogy minden évben május 9-én – az Európa-napon – együtt ünnepeljék a békét és az integrációt Európában.