Erősen gondolkodik a kormányzat az egykulcsos adórendszer bevezetésén. Ez azonban nem jelenti, hogy az lesz is – mondta el a Magyar Hírlapnak Veres János pénzügyminiszter.

Erős a verseny a környékbeli országokkal, s Magyarország esélyeit erősen javítaná, ha nálunk is egy kulcsa lenne a legfontosabb adónemeknek. Az egykulcsos rendszert azonban roppant nehéz összeegyeztetni azzal a szintén fontos szemponttal, hogy a rászorultakat segítenie kell az államnak. Nagyjából ez a lényege annak a dilemmának, amely a százlépéses program adóügyi elképzelései kapcsán került ismét napirendre.

Hogy ilyen elképzeléseket vizsgálnak, azt megerősítette az MH érdeklődésekor Veres János is. A pénzügyminiszter szerint “választ kell találni a szlovák és román adóreform kihívására”. Konkrét mértékekről azonban egyelőre nem kívánt nyilatkozni: ez csak egy az elképzelések közül, vizsgálják e mellett a négykulcsos személyi jövedelemadó-rendszer ötletét is – érzékeltette a helyzet képlékeny voltát a miniszter.

A Pénzügyminisztérium szűk egy éve már készített számításokat az egykulcsos rendszerről, de akkor rövid gondolkodás után elvetette az ötletet a kormány és a szocialista parlamenti frakció. Azzal érveltek, hogy a dolog ellentétes lenne a társadalmi igazságosság és a differenciált (az anyagi lehetőségektől függő) közteherviselés elvével.

Veres tegnap azt mondta, júniusra megszületik a döntés, hogy milyen irányba mozduljanak a jövő évi adótörvények a költségvetés előkészítésekor.
Kékesi Tibor, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista alelnöke azt mondta: a versenyképesség javítása miatt sürgős a döntés, de a rendszer ilyen mértékű átalakításakor ügyelni kell a szociális szempontokra is. Kovács Tibor szocialista frakcióvezető-helyettes szerint a konkrét számítások ismerete nélkül felelőtlenség lenne állást foglalni, de nem szabad elfelejteni az egykulcsos rendszer igazságtalanságait.