A vendéglátósok szervízdíjat vezethetnek be, a borravaló pedig – ha bevallják – akkor sem lesz adóköteles, de növelheti a későbbi nyugdíj összegét.

A politikusoknak egyelőre nincs prognózisuk arról, hogy hányan fognak élni az új lehetőséggel. Egy biztos: tavaly a vendéglátóiparból összesen 15 fő adott borravalós bevételéről bevallást.

Az egész országban tevékenykedő majd 300 ezer vendéglátósból tavaly 15-en fizettek személyi jövedelemadót a borravalójuk után. A tervek szerint a vendéglátósok a jővőben is önként vallhatják be a kapott borravaló összegét. De utána nem SZJA-t, hanem csak 15% nyugdíjjárulékot kell fizetni, ami nyugdíjjárulék alapot képez. A politikusoknak nincs prognózisuk arról, hogy mennyien fognak élni az új lehetőséggel.

“A borravaló bevallása és azt ezt követő nyugdíjjárulék befizetése önkéntes volt eddig is. Azt gondoljuk, hogy ezért jár szolgáltatás a befizetőnek, vagyis a nyugdíja nőni fog. Valószínűleg elsősorban a nagyobb éttermek fognak élni ezzel a lehetőséggel” – vélekedik Tompa Sándor, MSZP-s országgyűlési képviselő.

A vendéglátósok bevezethetik a szervízdíjat is, ennek mértéke maximum 15 százalék lehet, és az áfa megfizetését követően a tulajdonos ezt szétoszthatja az alkalmazottak között. A felszolgálási díjat várhatóan még az idén be lehet vezetni.