Első fokon elutasította a Tokajhegyalja Kft.-nek az Élet és Irodalom (ÉS) elleni keresetét a Fővárosi Bíróság. A cég jogi képviselője lapunknak a tárgyalás után azt mondta, mindenképpen fellebbeznek a döntés ellen. A kft. keresetét a bíróság végső soron a sajtótörvényre hivatkozva utasította el.

A korábban Orbán Viktor Fidesz-elnök feleségét is tulajdonosai közt tudó társaság a lap március közepi cikksorozata miatt indított pert az ÉS ellen, az újság szerinte ugyanis valótlanul állította, hogy a cég a cikkben szereplő időpontokban taggyűléseket tartott Orbán Viktor részvételével.

Az ÉS az írásokban azt is állította, hogy hivatalban lévő miniszterelnökként Orbán Viktor állami támogatások igénylésével, illetve a Tokaj kereskedőház egyes részeinek megszerzésével kapcsolatos tanácsokat adott felesége üzlettársainak. Utóbbi állításokat azonban később sem Orbán, sem a kft. más tagjai nem vonták kétségbe, a Tokajhegyalja Kft. ügyvezetője is csak az ügy súlyához mért leglényegtelenebb kérdésben, a találkozók taggyűlés voltát vitatva indított keresetet.

A Fidesz elnöke hetekig nem válaszolt azokra a kérdésekre, amelyek a tanácsait rögzítő jegyzőkönyvek hitelességét, illetve a mondatok elhangzását firtatták, egy hónappal ezelőtt azonban elismerte: “mondhatta” a neki tulajdonított kijelentéseket.

A kft. által indított per múlt heti első tárgyalásán az ÉS tanújaként meghallgatták a vállalkozás egyik tulajdonosa, Szász Attila ügyvéd elvált feleségét, az ügyet kirobbantó Mayer Arankát. Pataki Árpád bíró a tegnapi ítélethirdetéskor idézte az asszony állításait, miszerint a kft. tagjai “néha az Anikó, néha a Viktor” részvételével rendszeresen tartottak informális taggyűléseket. A kft. keresetét a bíróság végső soron a sajtótörvényre hivatkozva utasította el, a cikk közömbös részletei, illetve kisebb, az írás egésze szempontjából nem fajsúlyos tévedései miatt álláspontja szerint ugyanis nem lehet helyt adni helyreigazítási kérelemnek. Miután az ügy szempontjából lényegtelennek ítélte, a bíróság nem tért ki rá, hogy a taggyűlések megfeleltek-e a gazdasági törvény előírásainak. Pataki Árpád azonban hangsúlyozta: a perben nem szereplő személyek magatartásáról (pl. Orbánéról) semmilyen módon nem foglal állást az ítélettel.

A kft.-t képviselő Karas Mónika a Magyar Hírlap kérdésére azt mondta: az ítéletet megfellebbezik, a döntést szerinte nem lehetett volna a gazdasági törvény figyelembevétele nélkül meghozni. Az ügyvéd érthetetlennek nevezte, hogy a bíró részben Szászné vallomására hivatkozva adott a lapnak igazat, az alperesi tanú szerinte ugyanis nem több egy bosszútól fűtött exnejnél, aki megzsarolta a kft. tagjait. Kovács Zoltán, az ÉS főszerkesztője az ítélethirdetés után azt hangsúlyozta, hogy a gyűléseken elhangzott állítások valódiságát továbbra sem vonta senki kétségbe. A Tokaj-üggyel kapcsolatban – mint mondta – vannak még információik, a lapokat azonban egyelőre nem játsszák ki.

A külföldön tárgyaló Orbán Viktor helyett a Fidesz tegnap ellentámadásnak beillő közleményben reagált az ítéletre, miszerint a Fidesz-elnöknek és családjának nincs takargatnivalója, a politikus áll az ügyében kezdeményezett vizsgálóbizottság rendelkezésére. Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője nem kívánta kiegészíteni a közleményt, így nem válaszolt az ítélet etikai következményeit firtató kérdésekre sem. A Fideszben ugyanakkor – tájékoztat a Magyar Hírlap – meglepetéssel fogadták a bíróság döntését, a pénteki tárgyalás után ellenkező ítéletre számítottak. Annál is inkább, mert a per előkészítésébe bevonták az ügyben érintett két ügyvédet, Szász Istvánt és Duda Attilát is.

A MH információi szerint a pártelnökhöz közel állók továbbra is kínosnak tartják az ügyet, és nem értik, mi vezérelhette Duda Attilát, hogy papírra vesse az informális taggyűlésen történteket.


Dr. Karas Mónika ügyvéd 2008. szeptember 15-én a Fővárosi Bíróság előtt elismerte, hogy 2005. 05. 18-án a Magyar Hírlapnak adott nyilatkozatában, majd 2005. 05. 22-én a Friderikusz Sándor „Szólás szabadsága” című műsorban, Mayer Arankáról valótlanul állította, hogy megzsarolta a Szárhegy dűlő – Sárazsadány – Tokajhegyalja Kft. tagjait valamint személyes adatokkal visszaélt.

Budapest, 2008. szeptember 26.

Mayer Aranka