Méltányosabb megítélést, jogorvoslati lehetőséget és valódi garanciákat nyújt majd az átalakuló hitelintézeti törvény erre vonatkozó része.

Mindez a pénzintézeteknek és az ügyfeleknek is kedvez majd. A bankközi adósnyilvántartó rendszer a BAR átalakulásával senki sem kerülhetne alaptalanul a rosszadós listára.

A Bankközi Adósnyilvántartó Rendszer, azaz a BAR, 5 éve működik. Nyilvántartásában jelenleg közel 230 ezer ügyfél több mint 300 ezer hitelügylete szerepel. A feketelistára kerülésnek igen komoly következményei lehetnek. Bár a jogszabályok ugyan nem tiltáják a bankoknak, hogy a BAR rendszerben szereplő ügyfelekkel hitelszerződést kössenek, de az esetek túlnyomó többségében mégsem foglalkoznak tovább az ilyen hiteligénylővel. Tekintet nélkül arra, hogy a feketelistás ügyfél mekkora kölcsönből, hogyan és mennyit törlesztett, mekkora összeggel tartozik még, neve a listán 5 évig szerepel.

A BAR rendszer jelenlegi működése gyakran sértik az adós személyiségi és vagyoni jogait. A változó hitelintézeti törvény BAR-ra vonatkozó rendelkezései ezért áttekinthetőbb, ügyfélbarát rendszert alakítanának ki. A bankoknak nagyobb hangsúlyt kellene fektetniük az ügyfél tájékoztatására, mérlegelhetnék ügyfeleik mulasztásait, és a hitelezési körbe olyan ügyfél is visszakerülhetne, aki szerepelt a BAR-ban de mulasztását pótolta és a megítélés szerint jó adósnak tekinthető a továbbiakban is.