Az EU és az Egyesült Államok tisztségviselői határ- és közlekedésbiztonsági kérdésekről folytattak tárgyalásokat, de nem számolhattak be érdemi előrelépésről az USA-ban kötelező érvénnyel bevezetendő biometrikus útlevelek ügyében.

A május 19-i megbeszélések egyik legfontosabb kérdése az volt, hogy az Egyesült Államok meghosszabbítja-e az eredetileg 2005 októberére kijelölt határidőt, melytől fogva az Európai Unió állampolgárainak is ún. biometrikus (biológiai kézjeggyel ellátott) útlevélért kell folyamodniuk ahhoz, hogy vízum nélkül beléphessenek az Egyesült Államok területére.

Az egyeztetéseket követő sajtókonferencián a kitartó kérdezés ellenére sem Jonathan Faull, az EU Igazságügyek, Szabadság és Biztonság testületének főigazgatója, sem Randy Beardsworth az USA Belbiztonsági Minisztériumától nem határozta meg pontosan álláspontját.

A tárgyalások az USA és az EU közötti párbeszédfolyamat részei, és évente két alkalommal kerül rájuk sor. Az útlevél-problémán kívül egyeztettek még az USA „nem repülő” (az USA-ba tartó repülőjáratokról kitiltott személyek) listáiról, az utaslistákat rögzítő rendszer közelgő felülvizsgálatáról és a vízumkönnyítési program kiterjesztéséről az újonnan csatlakozott EU-tagállamokra. Saját bevallásuk szerint mindkét fél elégedett a határ- és közlekedésbiztonsági tárgyalások előrehaladásával az együttműködés általános területein.