Mezei Attila szerint a növényvédelmi törvény módosítása áttörést hozhat a parlagfű elleni küzdelemben

Hatékonyabbá válhat a parlagfűirtás a növényvédelmi törvény elfogadott módosításával. Ezentúl az államigazgatási eljárás általános szabályaitól eltérően – azonnali végrehajtással – elrendelhetik a hatóságok a kényszervédekezést. Rendőri segítséggel zárt kertekben is elvégezhetik július elsejétől a kaszálást.

Az új törvény értelmében belterületeken a jegyző, külterületeken pedig a megyei növényvédelmi szolgálatok rendelhetik el a gyomirtásra megszabott határidő lejárta után, július 1-jétől a kényszervédekezést. A kaszálást a fellebbezéstől függetlenül elvégzik, a költségeket és az esetlegesen kiszabott növényvédelmi bírságot az adott terület tulajdonosára terhelik. Jogorvoslatra utólag van lehetőség. “A legfontosabb cél, hogy az allergiát okozó parlagfű virágzását megakadályozzuk” – mondta Mezei Attila, a földművelésügyi tárca főosztályvezetője. Ennek érdekében a törvény arra is lehetőséget ad, hogy rendőri segítséggel akár zárt kertekben, lelakatolt telepeken is elvégezzék a kaszálást.

Mezei Attila szerint a növényvédelmi törvény módosítása áttörést hozhat a parlagfű elleni küzdelemben. Hiába volt eddig is érvényben a földtulajdonosok gyomirtási kötelezettsége, illetve a kényszerkaszáltatás lehetősége, csak lassan lehetett érvényt szerezni az előírásoknak – indokolta a törvénymódosítást. A gondozatlan földek gazdái sokszor egyszerűen nem vették át vagy ha igen, nem teljesítették a gyomirtásról szóló, többször megismételt felszólítást. Mire a jogorvoslási lehetőséget is magában foglaló hosszú procedúra végén elrendelhették volna a hatósági kaszálást, a legtöbb esetben rég elvirágzott a sok ezer ember életét megkeserítő parlagfű.

Az új jogszabály szemléletváltást jelent – hangsúlyozta érdeklődésünkre Kökény Mihály népegészségügyi kormánybiztos. “Az egészséges élethez való alkotmányos jogot a tulajdon védelme elé helyezve a törvényhozók lehetőséget adtak a hatóságoknak a hatékonyabb fellépésre” – mondta.
A törvény a körzeti földhivatalok feladatául szabta a rendelkezést elmulasztók azonosítását. A földhivatalok a légi felvételek alapján elrendelt ellenőrzések, illetve az adott parcella koordinátáit meghatározó GPS-berendezés használatával azonosítják be a térképen a parlagfűvel fertőzött földeket, majd a helyrajzi szám alapján állapítják meg a tulajdonos vagy a felhasználó kilétét.