Az e heti programokra várhatóan ráteszi a bélyegét, hogy a franciák vasárnap (2005. május 29.) nemmel szavaztak az EU Alkotmányra, és a szerdai holland népszavazás is negatív eredményt hozhat. A Zöld Hét azért nem marad el.

Schröder német kancellár és az EU soros elnöke, Jean-Claude Juncker hétfőn (2005. május 30.) krízistalálkozót tartott, és valószínűleg a portugál miniszterelnök és Jose Manuel Barroso szerdai (2005. június 1.) találkozóját is ez a téma uralja majd.

Az agrárminiszterek hétfői (2005. május 30.) találkozóján a közös agrárpolitika finanszírozásáról volt szó, míg a belügyminiszterek csütörtökön a schengeni megállapodás huszadik évfordulóját ünneplik majd Luxemburgban.

A munkaügyekkel, egészségüggyel és fogyasztóvédelemmel foglalkozó tanácsülésre csütörtökön és pénteken (2005. június 2-3.) kerül sor. A találkozó témája az élet- és munkakörülmények, a nemek közti egyenlőség, valamint az élelmiszerek címkézése lesz.

A Bizottság szerdai (2005. június 1.) ülésén az új repülőjegy adóról tárgyal majd, melynek célja a fejlesztési pénzforrások növelése.

A parlamenti képviselők ezen a héten zárt üléseket tartanak képviselőcsoportjaikban és a jövő heti plenáris ülésre készülnek. A szocialisták Tallinban, a liberálisok Varsóban tanácskoznak.

Hétfőn (2005. május 30.) a kelet-timori miniszterelnök, Mari Alkatiri tett látogatást Brüsszelben, ahol Barroso bizottsági és Josep Borrell parlamenti elnökkel találkozott.

Benita Ferrero-Waldner, külkapcsolatokért felelős biztos a hetedik alkalommal, Luxemburgban megrendezésre kerülő Euromed konferencián vesz részt hétfőn és kedden, ahol algériai, egyiptomi, izraeli, jordániai, libanoni, marokkói, palesztín, szíriai, tunéziai és török delegációkkal folytat megbeszéléseket a palesztín-izraeli békefolyamatokról.

A fejlesztési politikáért felelős Louis Michel biztos kedden Ruandába, Peter Mandelson, kereskedelmi biztos csütörtökön Kigali-ba látogat. Vasárnap parlamenti képviselők és bizottsági hivatalnokok nagy csoportja utazik Bejrutba, hogy megfigyelőként részt vegyen a libanoni parlamenti választásokon.

Kedden (2005. május 31.) háromszáz észak-amerikai és európai törvényhozó találkozik Ljubljanában, ahol a NATO a közel-kelet játszott jövőbeni szerepéről vitáznak. Az eseményen sor kerül egy szimulációs nukleáris terroristatámadásra is.

Svájcban vasárnap (2005. június 5.)tartják azt a népszavazást, amelyben a polgárok eldöntik, kívánnak-e csatlakozni a schengeni övezethez.

Ezen a héten kerül megrendezésre a Zöld Hét elnevezésű akció is, amelynek keretében Európa-szerte konferenciákat, kiállításokat tartanak a klímaváltozásról.

Mit csinál a magyar biztos?

Május 30-án és 31-én Kovács László adó és vámügyekért felelős biztos Berlinben tesz hivatalos látogatást. Megnyitó beszédet mond és sajtókonferenciát tart a ‘VAT One stop Shop’ elnevezésű nemzetközi konferencián, és megbeszélést folytat Hans Eichel német pénzügyminiszterrel.

Május 31-én kedden Eberhard Sinner bajor európai ügyekért és nemzetközi kapcsolatokért felelős miniszterrel tárgyal.

Szerdán (2005. június 1.) a Bizottság heti ülését követően részt vesz a versenyképességért felelős biztosok csoportjának megbeszélésén.