A kisebbségi törvény és a kisebbségi választójogi szabályok továbbfejlesztése, módosítása tárgyában az egyeztetési folyamat eredményeképpen hamarosan az országgyűlés elé kerül a törvényjavaslat, amely többpárti kompromisszum révén jött létre – hangzott el Mesterházy Attila, az ICSSZEM politikai államtitkára és Németh Zsolt (Fidesz MPSZ) közös sajtótájékoztatóján.

Mesterházy Attila, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális Esélyegyenlőségi Minisztérium politikai államtitkára és Németh Zsolt, a Fidesz frakció-helyettese a Parlamentben tájékoztatta az újságírókat a kisebbségi törvény tárgyában létrejött kompromisszumról.

“Az 1993-as kisebbségi törvény kiállta az idő próbáját, azonban újabb tartalommal kell megtölteni a hazai kisebbségek autonómiájának megerősítésére” – mondta Németh Zsolt.
Mesterházy Attila elmondta: a kisebbségi törvény választójogi részét teljes egészében újra kellett tárgyalni, amelynek előkészítő munkafolyamataiban a kisebbségi önkormányzatok, a nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa, valamint az Országgyűlés Emberi jogi bizottsága is részt vettek.

A törvénymódosítás legfőbb változásai között a sajtótájékoztatón elhangzott: az előzőleg javasolt névjegyzék bizottság felállítására mégsem kerül sor, továbbá, hogy jelöltet kizárólag bejegyzett kisebbségi szervezetek állíthatnak, az országos elektori gyűlések intézménye pedig megszűnik.

A kompromisszum fontos részét képezi az is, hogy a javaslatnak még a tavaszi ülésszakban el kell jutnia a parlamenti végszavazásig, s ha kell, ennek érdekében a frakciók hozzájárulnak a házszabálytól való eltéréshez is.