A mesterséges megtermékenyítés orvosi eljárásának könnyítéséről szóló népszavazás bojkottjára szólította fel az olaszokat a pápa. Európában az olasz meddő pároknak van a legnehezebb dolguk, ha saját gyereket szeretnének.

XVI. Benedek az olasz püspöki konferencián arra biztatta az ország katolikusait, hogy távolmaradásukkal tüntessenek az orvosi eljárás tervezett könnyítése ellen. Az olaszok két hét múlva ugyanis arról szavazhatnak, hogy a parlament megváltoztassa-e Európa legszigorúbb mesterséges megtermékenyítésről szóló törvényét.
A rendkívül vallásos országban jelenleg komoly akadályokkal kell megküzdeniük a meddő pároknak. Egy 2003 decemberében elfogadott olasz törvény ugyanis nemcsak az embriókon végzett kutatásokat, hanem a donor sperma- és petesejtek használatát is tiltja. A nemzőképes kor feletti nők, a homoszexuálisok és az egyedülállók egyáltalán nem vehetnek részt lombikbébiprogramban, az embriókat nem klónozhatják, sőt az orvosok még az esetleges betegségeket, rendellenességeket sem szűrhetik ki. Azoknak sincs könnyebb dolguk, akik jogosultak a kezelésekre: a törvény egy alkalommal mindössze három petesejt megtermékenyítését engedélyezi, melyeket egyszerre kell az anya méhébe ültetni, a megtermékenyített embriókat pedig tilos lefagyasztani.

Az egyre durvuló kampány már hónapok óta tart: az ellenzők és a támogatók iskolákban, az utcán, sőt templomokban hirdetik érveiket. A távolmaradásra buzdító egyházi vezetők arra számítanak, hogy a részvétel nem éri el az ötven százalékot, ekkor ugyanis eredménytelen lesz a népszavazás.

A pápa állásfoglalása azonban felháborította a törvény ellenzőit, akik szerint a katolikus egyháznak nincs joga beleszólni az állam ügyeibe. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az olaszok nagy része támogatja a törvény megváltoztatását, ugyanakkor kevesebb mint ötven százalékuk tervezi részvételét a népszavazáson.