Az EU bel-és igazságügy miniszterei várhatóan jóváhagyják az Európai Bizottság három javaslatát, amely a Schengeni Információs Rendszer második generációjának (SIS II) létrehozásáról szól. Az új rendszer, amely 2007-ben léphet a régi SIS helyébe, lehetővé teszi, hogy az új tagállamok is élvezhessék a határok nélküli Európa előnyeit.

A Schengeni Információs Rendszer egyébként a határátkelőhelyeket összekapcsoló nemzeti alrendszerekből és egy központból áll. Az adatbázisban olyan személyek és tárgyak adatai találhatók, akik és amik beutazási tilalom vagy körözés alatt állnak a tagállamokban. A schengeni külső határok átlépésekor a beutazókat az adatbázisban ellenőrzik, így kiszűrhetik az egész schengeni térségben beutazási korlátozás alatt álló személyeket.

A schengeni térség kiterjesztése azt jelenti, hogy az EU15-ök és az EU 2004-ben csatlakozott tíz új tagállama között ma még fennálló határellenőrzések megszűnnek. A SIS II felállítása volt az előfeltétele annak, hogy az új tagállamok 2007-től maradéktalanul alkalmazni tudják a teljes schengeni aqcuis-t és átessenek a rendszer értékelésén. Magyarország és a többi új tagállam schengeni csatlakozására ugyanis csak akkor kerülhet sor, ha az ország felkészült minden követelmény teljesítésére nem csak a jogalkotás, hanem a végrehajtás szintjén is, és ezt a schengeni értékelő bizottság jelentése nyomán az Európai Unió Tanácsa is elfogadja.

A SIS II hatékonyabb együttműködést tesz majd lehetővé a tagállamok bel- és igazságügyi szervei között is. Az európai letartóztatási parancs szétküldése például percek alatt megvalósulhat. A SIS II tehát nem csak az új tagállamokkal való kommunikációt segíti, hanem olyan újításokat tartalmaz, amelyek jobban garantálják az európaiak biztonságát. A SIS II-ben lehet majd ujjlenyomatokat és fényképeket is tárolni, ami megkönnyíti az azonosítást.