Három ügyvédi irodának is zárolta a Pesti Központi Kerületi Bíróság vagyona egy részét, holott az ügyvédek szerint ők semmilyen kapcsolatban nem álltak Kulcsár Attilával, a brókerbotrány főszereplőjével. A 213 millió forintot azért zárolta a bíróság, mert bűncselekményből származó pénz került az irodák számlájára.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság vagyonzárolási listáján szereplő 48 magánszemély és cég legalább harmadával szemben megalapozatlanul jártak el a hatóságok – állította az egyik érintett ügyvédi iroda tulajdonosa. A sajtóban Kulcsár Attila VIP-ügyfeleiként emlegették ezeket, noha többük egyetlen percig sem állt kapcsolatban az álbrókerrel, így teljesen váratlanul érte őket a bíróság értesítése.

Az egyik, neve elhallgatását kérő ügyvéd lapunknak elmondta, irodájától ötmillió forintot készülnek elkobozni a hatóságok. Az iroda 2003 márciusában működött közre egy üzletrész átruházásának lebonyolításában. A vevő ötmillió forintot utalt át az ügyvédi iroda letéti számlájára, amelyet az iroda két hét elteltével továbbított az eladónak.

A tulajdonos azt mondta, számára is most derült ki, hogy a vevő K&H Banknál vezetett számlájáról a több milliárd forintos sikkasztási botrány egyik fő gyanúsítottja, Schönthal Henrik Balmoral Kft.-jén keresztül érkezett az ötmillió forint. (Ez a cég vezető szerepet játszott a Kulcsár Attila által elsikkasztott pénzek továbbításában.) Az ügyvéd szerint a rendőrség a Kulcsár-ügyben lefoglalt iratok között megtalálta a Balmoral átutalásait, és függetlenül attól, hogy kik és milyen címen voltak feltüntetve címzettként, eljártak velük szemben. Az ügyvédi iroda nem részesült ebből a pénzből, csupán továbbította azt, de most mégis a tulajdonos személyi vagyonából készülnek lefoglalni az ötmilliót a hatóságok.

A másik ügyvédi iroda ugyanebben az ügyletben vett részt. Az iroda letéti számlájára 22 millió forint érkezett a vevő nevében a Balmoral K&H Banknál vezetett számlájáról. Az esemény jóval a büntetőeljárás megindítása előtt történt, és az eladónak – elmondása szerint – semmilyen kapcsolata nincs a brókerüggyel.
A harmadik ügyvédi iroda egy ettől független, de ugyanígy legális üzletkötésben működött közre az eladó megbízottjaként – állította forrásunk. Ennek a cégnek a letéti számlájára 186 millió forint érkezett – mégpedig a Britton Investment Ltd.-től, a brókerbotrányban ugyancsak aktív szerepet játszó cégtől. Csak egyetlen napig volt a számlán az összeg, ezután továbbutalták azt az eladónak. Az irodát ennek ellenére éppen ekkora összegű zár alá vétellel sújtotta a bíróság.

A nyomozás rendőri illetékese lapunknak azt mondta, hogy a legfontosabb cél az elsikkasztott pénz visszaszerzése. Az érintetteknek azonban van lehetőségük a fellebbezésre, kifejthetik álláspontjukat. Hasonlóképpen nyilatkozott az előterjesztést összeállító ügyészség illetékese is.