Az Európai Parlament elfogadta Herbert Bösch (PES, AT) jelentését, amely megállapítja: csak 2003-ban 922 millió euró kárt okoztak az Európai Uniónak a saját források, a mezőgazdasági kiadások és a strukturális politika területén történt szabálytalanságok és csalások. Ebből a cigarettacsempészés mintegy 200 millió euróval rövidítette meg az EU saját forrásait.

A képviselők különösen fontosnak tartották, az OLAF, az Európai Csaláselleni Hivatal megerősítését és a jogtalan kifizetések visszaszerzését.

Az EP üdvözölte a Bizottság és a Philip Morris International nevű dohányipari cég megállapodását. (A vállalat nemrégiben egymilliárd euró befizetését vállalta az EU-kasszába. Ezzel tulajdonképpen kárpótolta az uniót a cigarettacsempészés miatt kiesett bevételekért.) Ehhez a Bizottság mellett csatlakozott Belgium, Finnország, Franciaország, Görögország, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Portugália és Spanyolország is. A képviselők szerint a többi tagállamnak is részt kellene vennie a megállapodásban, a Bizottságnak pedig a többi dohánygyártóval is hasonló egyezményt kellene kötnie. A Parlament szorosabban vonná be a cigarettacsempészet elleni küzdelembe az Europolt is.

A jelentés emlékeztet arra, hogy a saját források, mezőgazdasági kiadások és strukturális politika területén a 2003-ban és az azt megelőző években történt kifizetésekből összesen mintegy hárommilliárd eurót kellene visszaszerezni. A szöveg megemlíti, hogy az OLAF által feldolgozott adatok szerint 5,34 milliárdra tehető az elmúlt öt évben az EU-t ért károk összege. Ebből azonban mindössze 100 millió eurót sikerült visszaszerezni.

A képviselők úgy vélték, a jelentős károkozásért elsősorban a tagállamok felelősek, nem számolnak be ugyanis megfelelően az EU szerveinek és nem törődnek eléggé az unió pénzügyi érdekeivel sem.

Az EP szerint az OLAF-nak prioritásként kell kezelnie az EU szervein és intézményein belüli vizsgálatokat, főleg a Bizottság által közvetlenül irányított területeken.

A Parlament 2005. december 31-éig konkrét javaslatokat vár a Bizottságtól és a Tanácstól arról, milyen szerepet szánnak a jövőben az OLAF-nak.