“A hetekben érkezett meg a középiskolákba a „Tudatos vásárló leszek!” című kiadvány – a hozzá tartozó tanároknak szóló segédanyaggal –, amelynek alapvető célja, hogy tájékoztassa és felkészítse az ifjú fogyasztókat érdekeik védelmére, emellett segítse őket a megalapozott fogyasztói döntések meghozatalában” – áll az OFE sajtóközleményében

A brüsszeli Európa Generáció Alapítvány (Generation Europe Foundation), a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ), valamint az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) gondozásában megjelenő kiadvány alapján a 2005/2006-os tanévben elkezdődhet a fogyasztóvédelmi tudnivalók ismertetése a 11. évfolyamos diákok számára. Az Európai Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóságának (DG SANCO) jóvoltából mintegy 300 magyar középiskola közel 35.000 diákja kapja ingyenesen kézhez szeptemberben a kiadványt.

A “Tudatos vásárló leszek” című kiadvány segítségével a diákok a mai világ fogyasztói lehetnek. A tanárok számára pedig egy olyan eszköz, mellyel interaktív módon beszélhetik meg a fogyasztói kérdéseket diákjaikkal. Az iskolakezdést követően gyakorlati felhasználás tapasztalatairól a középiskolák tanárai egy kérdőív segítségével írásban számolhatnak be. A visszajelzések összegzésre kerülnek, hogy a következő években még a mostaninál is színvonalasabb kiadványt kapjanak kézbe a középiskolás diákok és tanáraik.

Ízelítő a “Tudatos vásárló leszek” című kiadvány témaköreiből:

1. A fogyasztóvédelem (termékbiztonság; címkézés; hogyan reklamálj, ha hibás az áru; utazási tanácsok; biztosítás)

2. A fogyasztó tájékoztatása (a pénz és egyéb fizetőeszközök; adósságkezelés; a reklám története; gerilla marketing; márkafüggőség)

3. A fogyasztó egészsége (egészséges táplálkozás; biztonságos alkoholfogyasztás; a dohányzás veszélyei)

4. Fogyasztók az interneten (vásárlás a neten; biztonságos csetelés; szerzői jogvédelem)

5. Általános tájékoztató (az Európai Unió bemutatása; a tagállamok főbb jellemzői; fogyasztóvédelem A-tól Z-ig).

Emellett több száz hivatkozás és honlap található a kiadványban a témával ismerkedők számára.

A program részleteiről lásd: http://europa.eu.int/…diary_en.htm

Az oldalon valamennyi tagállam nyelvén elérhetők a kiadvány információs oldalai.