Az Európai Bizottság és Kína között megállapodás született a kínai textil és ruházati exporttal kapcsolatos vitában. A Peter Mandelson, EU kereskedelmi főbiztos és Bo Xilai, kínai kereskedelmi miniszter által aláírt egyetértési nyilatkozat tíz termékkategóriában állapít meg mennyiségi határokat az EU-ba irányuló kínai exportra.

A három évre szóló megállapodás termékcsoporttól függően a kínai szállítások évi 8-12,5 százalékos növekedését teszi lehetővé. Az érintett árukör: pólóing, blúz, pulóver, férfi nadrág, női ruha, melltartó, ágynemű, konyhai- és asztalnemű, lenfonal, pamutszövet.

A tárgyalásos rendezés mindkét fél számára méltányos, egyúttal hosszabb távra kiszámítható kereskedelmi feltételeket teremt. A létrejött megállapodás a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium véleménye szerint a magyar elvárásokat kielégíti. Megszületése tárgyalásos rendezés eredménye, bírja a kínai fél egyetértését, így nem minősül egyoldalúan bevezetett korlátozásnak. Előnye, hogy a gazdaság szereplői, a termelők, a kereskedők és a felhasználók számára három évre teremt előrelátható, stabil viszonyokat. Végül, ami magyar szempontból talán legfontosabb, hogy az egyezség az összes olyan, elsősorban felsőruházati cikkre kiterjed, ahol számottevő a hazai gyártás.