Az európai cipőgyártók Brüsszelben, az Európai Bizottság főépülete előtt tüntettek a kínai cipőimport ellen. A Kínából behozott cipők mennyisége a tavalyi negyedévhez képest 681 százalékkal nőtt, ami nem meglepő, hiszen Kína hétezer cipőgyárában évente hatmilliárd pár cipő készül.

Az olasz, portugál, görög, török, spanyol, lengyel, francia és belga tüntetők dobolva, nemzeti zászlókat lengetve vonultak a helyszínre, ahol felszólították a Bizottságot, hogy vezessen be korlátozást a kínai cipő importra, amely a januári import kvóták megszüntetése óta meredeken emelkedik.

Az Európai Bizottság által közzétett adatok azt mutatják, hogy a kínai lábbeli import január és április között, az előző év azonos időszakához viszonyítva 681 százalékkal nőtt. Peter Mandelson kereskedelmi biztos szerdán találkozott a cipőipar képviselőivel.

Mandelson múlt hét pénteken állapodott meg kínai kollegájával, amely lezárta a kínai textilimporttal kapcsolatos, elhúzódó konfliktust. Ennek értelmében Kína a következő 3 évben önkorlátozást vezet be egyes textiltermékekre. A kereskedelmi biztos szóvivője bejelentette, hogy a Bizottság jelenleg is elemzi az adatokat és egy anti-dömping vizsgálat lefolytatásának lehetőségét.

A Xinhua hírügynökség szerint Kína 7000 cipőgyárában évente több mint 6 milliárd pár cipő készül. Kína EU-hoz akkreditált nagykövete, Guan Chengyuan szerint az Uniónak 10 éve volt, hogy alkalmazkodjon az új helyzethez. Roland Smets, az Európai Cipőkereskedő Szövetségek Konföderációjának igazgatója, kijelentette: az EU-ban 295.000 ember dolgozik a cipőiparban, s az eladások január óta 15 százalékkal csökkentek. „Minden nap üzemeket zárunk be” – tette hozzá.