Miután a tagállamok a hét végén nem tudtak megegyezni az EU következő költségvetésének sarokszámairól, Tony Blair, brit miniszterelnök az Európai Parlament előtt, a következő brit elnökségről tartott beszéde a szokásosnál is nagyobb érdeklődésre tart számot.

A brit elnökség „üzletbarát” intézkedéseket szeretne bevezetni, és csökkentené a jogszabályok kuszaságát is. Elképzelhető azonban, hogy a képviselők kérdésiekkel megpróbálják majd megnehezíteni Blair dolgát a hétvégi kudarc miatt.

EU-USA csúcs

A hét másik jelentős eseménye az EU-USA csúcs lesz, melyet Washingtonban tartanak. A találkozó valószínűleg kellemes légkörben zajlik majd, tekintve Bush elnök ez évi sikeres európai körútját, bár az Európa és Amerika közötti kapcsolatokat ma is számos kereskedelmi vita nehezíti, többek között a Boeing és az Airbus közötti, állami támogatásokról szóló disputa.

Washington ugyanakkor főleg az EU-bővítés folytatása miatt aggódik. A megbeszélésen szó lesz a hét végi csúcstalálkozóról, és arról, hogy a jelenlegi politikai viharok milyen hatással lehetnek Törökország, valamint a balkáni államok az EU-hoz fűződő viszonyára. A találkozón az ENSZ reformjáról is tárgyalnak, melynek legvitatottabb pontja a Biztonsági Tanács összetétele. A felek megvitatják az iraki, valamint a közel-keleti helyzetet, a terrorizmus elleni küzdelem és a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása terén végrehajtott intézkedéseket.

Európai Parlament

Az Európai Parlamentben ezen a héten a sikertelen EU-csúcs lesz a fő téma. Szerdán a Luxemburg számol majd be féléves elnöksége alatt elért eredményeiről, melyet a kormányfői találkozóról szóló vita követ. A vitában részt vesz Barroso bizottsági elnök és Juncker soros elnök is.

Csütörtökön Tony Blair, brit miniszterelnök ismerteti a brit elnökség, július 1-jén kezdődő programját.

Az Európai Parlament első alkalommal együttdöntési eljárás keretében szavazhat a határellenőrzésről. Az EP a belső ellenőrzéseket megszűntetné, míg a külső határellenőrzést megerősítené.

Újra a Parlament jogi bizottsága elé kerül a szoftverszabadalmak ügye, melyet az EP második olvasatban tárgyal. A Tanács és az EP között továbbra is nézetkülönbség van a számítógépes találmányok ügyében.

A képviselők szerdán vitáznak, és csütörtökön szavaznak saját fizetésükről.

Franco Frattini, bel- és igazságügyi biztos kedden jelenik meg a polgárjogi bizottság előtt, hogy tájékoztassa a képviselőket az USA és Európa közötti vízumpolitikai fejleményekről, a biometrikus útlevelekről és az utasok adatainak kiadásáról. Csütörtökön parlamenti delegáció utazik az Egyesült Államokba, hogy ugyanezekről a témákról megbeszéléseket folytasson.

Iraki konferencia Brüsszelben szerdán nemzetközi konferenciát tartanak Irakról, amely a politikai folyamatokra, a gazdasági felépülésre és a biztonságra koncentrál. A konferencián részt vesz Condoleezza Rice, amerikai külügyminiszter is.