Nagy-Britannia mindent megtesz annak érdekében, hogy olyan megállapodást hozzon tető alá az EU következő költségvetéséről, amely megfelel az új tagállamok igényeinek – mondta hétfőn a brit miniszterelnök.

Tony Blair a londoni alsóházban számolt be a kudarccal végződött brüsszeli EU-csúcsról, és erőteljesen ostorozta az uniós költségvetés jelenlegi szerkezetét. Kijelentette: a közös mezőgazdasági politika (CAP) juttatásainak mintegy 80 százaléka, valamint a strukturális és kohéziós alapok kiadásainak csaknem a fele továbbra sem az új tagállamoknak, hanem a 15 régi tagországnak jut.

Danuta Hübner, a regionális politikáért felelős európai biztos jónak látná, ha a költségvetési ügyben elszenvedett brüsszeli kudarc után még júniusban rendkívüli csúcsértekezletet tartanának. Hübner a Berliner Zeitungnak azt fejtette ki, hogy “csak ekkor lenne még esély az időbeni megegyezésre”. A középtávú költségvetésről való gyors megállapodás nélkül az uniót az a veszély fenyegeti, hogy elhúzódik a szegényebb térségek felzárkóztatási programjának tervezése, a pénzek kifizetése. “Nem vesztegethetjük az időt” – figyelmeztetett a lengyel biztos a berlini lapban.

Mandelson „házasítana”

Az Európai Unió kereskedelmi biztosa a gazdaság megreformálása mellett tört lándzsát, tagadva egyúttal, hogy annak nyomán veszélybe kerülnének a szociális vívmányok. A The Guardian hétfői számában megjelent írásában Peter Mandelson úgy vélekedett, hogy van lehetőség az európai gazdaságról vallott két fő nézet “összeházasítására”: a London által szorgalmazott szabadpiaci felfogás és a Párizs által védelmezett erős szociális biztonság keverékére.

Az európai ügyek francia minisztere szerint az unió tagállamainak többsége nem osztja a brit víziót, és ezt figyelembe kell vennie Tony Blair brit kormányfőnek, amikor július 1-jén országa átveszi az EU soros elnöki tisztségét. Catherine Colonna a France 2 közszolgálati televíziónak adott interjúban leszögezte: Nagy-Britanniának úgy kell kötelességét teljesíteni, hogy közben figyelembe kell vennie az európaiak többségének akaratát. Colonna felhívta a figyelmet arra, hogy, ellentétben a brit állításokkal, “a vita nem a modernizálás és a mozdulatlanság között van” és hogy a London által elutasított közös agrárpolitikát három alkalommal reformálták meg, a legutóbb 2003-ban. Viszont 1984 óta a mai napig létezik a Nagy-Britanniának járó uniós visszatérítés, amely talán akkoriban jogos volt, de ma már semmi nem indokolja – mondta a miniszter.

Bővebben:
http://hvg.hu/…n/page2.aspx