Érdemes lesz parlamenti képviselőnek állni 2009-től, mert a honatyák fizetése egységesen 7000 euró lehet, ha Tanács és a Parlament is rábólint az EP plenáris ülésén ma szavazásra bocsátott javaslatra.

A júniusi rövid plenáris ülés egyik legjelentősebb eseménye az európai képviselők statútumának elfogadása lehet. Az EP tagjainak juttatásairól szóló jogszabálytervezet egyszer már elbukott a tagállamok ellenállásán, most azonban minden korábbinál jobbak a kilátások arra, hogy a Tanács és a Parlament is elfogadja a javaslatot.

A javaslat értelmében minden képviselő fizetését 7000 euróban (egészen pontosan az EU bírái fizetésének 38,5 százalékában) határoznák meg, s ezzel véget vetnének a különböző tagállamokból érkezett küldöttek keresete közötti jelentős eltéréseknek. (A tagállamok egy részében az euroképviselők ugyanannyi alapfizetést kapnak, mint a nemzeti parlamentekben tevékenykedő honfitársaik, más országok – például Magyarország és Szlovákia esetében – azonban többet. Ugyanakkor például a holland EP-képviselők kevesebb fizetést kapnak alapfizetésként, mint a nemzeti képviselők.)

Az új rendszer szerint a képviselők fizetését nem a tagállamok, hanem az EU fizetné. Ez azzal is járna, hogy a képviselők az adót is elsősorban az uniónak fizetnék, bár a tagállamoknak továbbra is jogukban állna megadóztatni az általuk Brüsszelbe, illetve Strasbourgba küldött politikusokat.

A bevezetendő szabályozás 2009-ben, vagyis a következő parlamenti ciklus kezdetén lépne hatályba, a tagállamok azonban tíz éves átmeneti időszakon keresztül fenntarthatnák a jelenlegi rendszert saját képviselőik számára. Legkésőbb 2019-től azonban, kivétel nélkül mindenkire az egységes szabályozás vonatkozna.

A talán legfontosabb változás, hogy az átláthatóság jegyében megszűnne az átalányjellegű útiköltség-térítések rendszere, tehát a képviselőknek minden esetben számlákkal, jegyekkel kellene igazolniuk, mennyit költöttek utazásra. (Jelenleg a képviselők lakóhelyüktől és az úticéljuktól függően, az igénybe vett közlekedési eszköz valós költségétől azonban, függetlenül átalányösszeget kapnak utazásaik után.) A képviselők külön juttatást kapnának az út hossza és az úton töltött idő függvényében.

A másik lényeges változás, hogy a képviselők nyugdíjköltségéhez és balesetbiztosításához a Parlament is hozzájárulna.

Továbbra is fennmarad a képviselői napidíjak és a titkársági kiadások fedezésének rendszere.