A londoni City középméretűnek tartott, globális jelenlétre nem törekvő ügyvédi irodáinak egy meghatározott része a 2004/05-ös üzleti évben jelentős bevételtöbbletet mutatott fel. Az újabb tendenciákat a The Lawyer magazinban frissen megjelent, az ötven legnagyobb ügyvédi praxis forgalmát elemző tanulmány mutatja be.

A 2004/05-ös forgalmuk alapján a nagy nemzetközi irodák továbbra is uralják a rangsort, ugyanakkor a jövedelmek döntően nem változtak a tavalyi, 2003/04-es évhez képest. A középméretű irodák egy csoportja azonban egyre meghatározóbb tényezőként jelentkezik a Cityben. A Slaughter and May, amelyet széles körben az Egyesült Királyság vezető belföldi ügyvédi praxisát folytató irodájaként emlegetnek a legsikeresebb évét produkálta a fuziók és felvásárlások (mergers and acquisitions, M&A) nagymértékű fellendülése óta. Az iroda partnerei átlagosan egymillió font feletti bevételre tettek szert az elmúlt évben. A The Lawyer grafikonján a Macfarlanes, a Berwin Leighton Paisner (BLP), az SJ Berwin, a Travers Smith, az Addleshaw Goddard és a Clyde & Co irodák szerepeltek, melyek mindegyike erős profitnövekedést jelzett. A csoportban kizárólag a Macfarlanes-nél haladja meg az egy partnerre jutó bevétel a 800 ezer fontot, melynek eredményeként minden senior lawyer beosztású partner több, mint egymillió font jövedelemre tett szert.

A Travers Smith jelentése az előző évhez képest 23 százalékos forgalomnövekedést és 30 százalék jövedelemnövekedést jelez az egy partnerére jutó 575 ezer font átlagos érték alapján. A BLP hasonlóképpen 575 ezer font értékű átlagos bevételt jegyez, míg a közelmúltban az amerikai Piper Rudnick-kal szoros kapcsolatot létrehozó BLA is áttörte az 500 ezer fontos küszöböt.

A The Lawyer szerkesztője, Catrin Griffiths szerint egy középméretű irodákból álló elitréteg kezd felemelkedni, melyek elsősorban belföldi (brit) társasági joggal és ingatlanügyekkel foglalkoznak. E csoport legsikeresebb tagjai nem követik az ún. magic circle (a világ öt legnagyobb ügyvédi irodája) által kijelölt utat. A legnagyobbak között a Linklaters mutatja fel a legdinamikusabb növekedést: forgalma 12 százalékkal, bevételei pedig 25 százalékkal emelkedtek, miközben egyre több jogásza kerül be az egymillió font felett keresők klubjába. A legnagyobb tíz közé tartozó más irodák azonban kevésbé voltak sikeresek. A jövedelmei alapján az ötödik helyen álló Lovells számos partnerét elbocsátotta, a bevételek pedig nagyot zuhantak; a tavalyi évhez képest 22 százalékkal kevesebbet mutatnak, s ez a 460 ezer fontos átlagérték jóval a pszichológiai jelentőséggel bíró félmillió fontos határ alatt marad.