Jelentős oktatási együttműködési megállapodást írt alá 2005. június 20-án Pécsett Lénárd László, a Pécsi Tudományegyetem rektora és Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke. A pécsi egyetem a harmincezer feletti hallgatói létszámával, közel kétezer oktatójával és majd minden tudományterületet felölelő oktatási portfóliójával Magyarország és a dél-dunántúli régió egyik meghatározó felsőoktatási intézménye.

Az egyetem jogi, közgazdaság-tudományi, műszaki, orvosi és művészeti karainak hallgatóit közelről érinti a szellemi tulajdon világa, illetve az előállított szellemi javak védelmének kérdése, ezért az egyetem nagy örömmel fogadja a megállapodást – közölte Lénárd László. A Magyar Szabadalmi Hivatal örömmel nyújt kezet a Pécsi Tudományegyetemnek, melytől nem idegen a hosszú hagyományokon alapuló, ugyanakkor a kor kihívásait felismerő, aktív, pezsgő szakmai élet sem. Az egyetem állam- és jogtudományi kara külön informatikai és kommunikációs jogi kutatóintézettel rendelkezik, ahol a szerzői jogi kutatások magas színvonalú műhelymunka keretében folynak.

Örömmel karolja fel a szellemitulajdon-védelmi oktatási partnerségben megvalósuló, az egyetem valamennyi hallgatója számára elérhető képzések szervezését, menedzselését az intézet – biztosította az aláírókat Balogh Zsolt György intézetigazgató. Bendzsel Miklós kiemelte az egyetem példás aktivitását, rámutatva, hogy az oktatási megállapodás felvetése és az erre vonatkozó együttgondolkodás megkezdésének indító eseménye is éppen egy, a Pécsi Tudományegyetem által szervezett szoftverjogi kérdéseket elemző infokommunikációs szakmai naphoz fűződik. Az egyetem országos vonzáskörzetével, határokon és régiókon átívelő lehetőségeivel és sokoldalú képzési profiljával kiváló adottságú oktatási műhelye lehet a szellemitulajdon-védelmi tudatosság fejlesztésének is. Ennek szellemében kezdi meg az egyetem a Magyar Szabadalmi Hivatal közreműködésével az iparjogvédelmi képzést önálló tantárgy keretében a 2005/2006-os tanév első félévében. Az együttműködő felek megállapodásukban célul tűzték ki a képzés bővítését, és a posztgraduális képzésre való kiterjesztését. E szerződés aláírásával immár tizenhárom hazai felsőoktatási intézménnyel létesített együttműködési megállapodást a Magyar Szabadalmi Hivatal.