Holger Voss, aki a múlt hónapban azzal érvelt a német bíróság előtt, hogy a dinamikus IP-címek lényegtelenek a könyvelés szempontjából, így az internetszolgáltatóknak nem szabadna tárolniuk azokat, részben megnyerte a német T-Online szolgáltató ellen indított ügyét.

A darmstadti bíróság ítélete szerint az internetszolgáltatók teljesen törvényesen tárolják az előfizetői adatokat (bejelentkezési időtartam, adatforgalom stb.), mivel azok fontos bizonyítékok az esetleges számlázási nézeteltérésekben. A bíróság azt is hozzátette azonban, hogy az IP-címek tárolása egyértelműen a német törvényekbe ütközik.

A németországi teleszolgáltatókra vonatkozó adatvédelmi és a német telekommunikációs törvény alapján az internetszolgáltatók kizárólag könyvelési célokra tárolhatnak kommunikációs adatokat. Voss úr a bíróságon sem kérdőjelezte meg, hogy az IP-címek tárolásának van valamilyen célja, érvelése szerint azonban az ő esetében teljesen felesleges az adattárolás, mivel fix összegű előfizetéssel rendelkezik.

A szabályozás könnyen kivitelezhetetlennek bizonyulhat az internetszolgáltatók számára. Kérdés ugyanis, hogy a megfelelő IP-címek tárolása nélkül miként lehetséges a felhasználásra vonatkozó információk nyomon követése. Egy ehhez kapcsolódó ügyben a Lycos nevű internetszolgáltató mégis úgy döntött: egyszerűen nem tárolja tovább a felhasználók dinamikus IP-címeit. Az elhatározásra az után került sor, hogy egy adatvédelemmel foglalkozó jogi szakértő perrel fenyegette meg a vállalatot.