A svájci állami posta a hivatalos e-postaszolgáltatás megteremtése céljából felvásárolta a digitális kódolási eljárásokkal foglalkozó, zürichi székhelyű SwissSign vállalatot.

Az állami szolgáltató új, incaMail névre keresztelt kommunikációs szolgáltatáscsomagja lehetővé teszi majd az aláírással ellátott leveleknek vagy ajánlott küldeményeknek a jogszabályoknak megfelelő formában (magánokirat) történő elektronikus kézbesítését.

A Svájci Posta szerint a kézbesítés biztosítékát a „digitális postabélyegző” bevezetése jelenti majd. A feladónak az elküldött tartalomhoz ugyanis csatolnia kell (elektronikus) aláírását, a sikeres kézbesítésről pedig biztosítékul szolgáló értesítést kap.

A postaszolgáltató és a Svájci Szövetségi Bíróság már meg is egyezett egy mintaprojekt elindításáról. A kísérletben, mely a JusLink nevet kapta, az említett incaMail szolgáltatást használják majd az ügyvédek és a bíróságok közötti dokumentumforgalom lebonyolítására.

Ebben a digitális forradalomban azért a hagyományos postahivataloknak is meglesz a szerepük, annak ellenére, hogy a hagyományos postai levelek mennyiségében 2010-ig 16 százalékos visszaesés várható. A postahivatal-hálózat tagjai regisztrációs irodákként (hitelesítés szolgáltatóként) funkcionálhatnak tovább, feladatuk várhatóan a szolgáltatást igénybe vevő feladók személyazonosságának ellenőrzése lesz majd.