Elképzelhető, hogy nemcsak kisablakon keresztüli kiszolgálást, hanem valódi nonstop nyitva tartást is vállalhat néhány patika a jövőben. A gyógyszerészkamara és a szakminiszter hétfőn egyeztet erről. A kamara az Alkotmánybírósághoz is fordul a nemrég elfogadott gyógyszertörvény miatt.

Tanácstalanok a patikusok, hogy miként szabják meg áraikat október végétől. Ekkor lép életbe ugyanis az a hétfőn elfogadott törvény, amely szerint a gyógyszertárosoknak a gyártóktól és a nagykereskedőktől kapott kedvezményeket tovább kell adniuk a betegeknek. “Nem az ellen vagyunk, hogy olcsóbban adjuk az orvosságokat, de a jogszabályból nem derül ki, hogyan tudjuk ezt megvalósítani a gyakorlatban” – mondta lapunknak Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke. Ezért a szervezet tegnap úgy döntött: még a jövő héten az Alkotmánybírósághoz fordul.

A kamara szerint a kétezerből mindössze két-háromszáz patika tud akkora értékben orvosságot rendelni (havonta húsz-negyven millió forintért), ami után már jár a néhány százalékos kedvezmény. A gyógyszerészek többsége olyan típusú árengedményt kap, hogy bizonyos mennyiségű dobozszám után plusz egy ingyen jár. A kamara azt végképp nem érti, hogy ezeket a “juttatásokat” miként lehet a beteg felé érvényesíteni.

Rácz Jenő egészségügyi miniszter korábban azt mondta: a fogyasztóvédők és a gyártók is ellenőrzik, továbbadják-e a gyógyszerészek a kedvezményeket.

Úgy tűnik, már az alkotmánybírósági döntés előtt is választ kaphatnak a patikusok több kérdésükre, hétfőn ugyanis a kamara tárgyalást kezd a szaktárca vezetőjével egyebek mellett az internetes medicinarendelésről, a házhoz szállításról és az ügyeleti nyitva tartásról. Talán az utóbbi pont érinti a legtöbbeket. Ma semmi sem írja elő, hány lakosra kell jutnia éjszaka is nyitva tartó patikának. Jelenleg kétszáz gyógyszertár ügyel (3500 településen), további ötszáz van készenlétben. Ám aki már járt éjszaka patikában, az tudja, hogy – biztonsági okok miatt – ez csak kisablakos gyógyszerkiadást és nem nonstop nyitva tartást jelent.
Hávelné szerint több ügyelő patikára nincs szükség, ám abban lehet igazság, hogy rossz a területi elosztás, illetve kulturálatlanok a várakozás körülményei. A kamara az igények felmérése után kész kidolgozni egy új javaslatot. Hávelné kijelentette: azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy néhány nagy forgalmú, fővárosi patikában megvalósuljon a 24 órás nyitva tartás.