Az Európai Bíróság úgy döntött, szigorítja a forgalomban lévő vitaminokra és ásványi anyagokra vonatkozó szabályokat. A javaslat értelmében mintegy 200 készítményt vonnak ki a forgalomból és csökkentik a vitamindózisok felső határát is.

Bár kritikusok vitatják a szabályozás szükségességét, szükségtelenül szigorúnak minősítve azt, néhány egészségügyi szakértő üdvözölte a kezdeményezést, mely szerint a vitaminokat és ásványi anyagokat is a gyógyszerekhez hasonló módon kell vizsgálni.

Az EU ételadalékokkal kapcsolatos, eredetileg 2002-es – augusztusban hatályba lépő – direktívája szerint a készítmények csak egy elfogadott listán szereplő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmazhatnak.

A Brit Detetikai Egyesület támogatja a terveket, s azt állítják: a termékek 99 százalékát nem érinti az intézkedés. Mindenképp hasznos lesz azonban, hiszen kerültek már kórházba betegek máj- illetve gyomorpanaszokkal magas dózis vitamin miatt – mondta az egyesület szóvivője.

De az Egészséges Ételeket Gyártó Szövetség, a Egészségügyi Boltok Nemzeti Szövetsége és a Természetes Egészség Szövetsége fellebbezett. Úgy találják, a törvényhozás túl szigorú és teljesen biztonságos termékek ezreit fenyegeti. Emellett a kereskedés szabadságának korlátozását is vitatják, hisz a törvény kivitelezése fölösleges terhet ró ki a brit üzleti életre.

Peter Aldiss, a Holland and Barrett vezérigazgatója nagyon csalódott a döntés miatt, mert mint mondta: több száz biztonságos készítmény és tápanyag van forgalomban nagyon szigorú ellenőrzéssel.

Viszont Sue Davis, a Which? Magazin munkatársa szerint jó döntés született, mely biztosítani fogja a termékek biztonságát.