Számos bűnöző gépek ezreit megfertőzve hoz létre robot-hálózatokat, amelyek ezentúl egységes támadások intézésére alkalmasak. Ilyen hálózatok már akár 200-300 dolláros óradíjért is bérelhetőek.

A McAfee által készített virtuális kriminológiai jelentés feltárja a számítógépes bűnözők hierarchiáját, valamint az általuk felhasznált új eszközöket.

“Ahogyan a vállalatok az egyre inkább hálózati és információalapú gazdaság felé fejlődnek, úgy nő a bűnözők előtt álló lehetőségek száma is, hogy kihasználják a hálózatok sebezhetőségét” – mondta Chris Christiansen, az IDC program alelnöke. “A bűnözők kilétének és támadási módszereinek megértése nagyszerű betekintést enged a telepítendő biztonsági rendszerek és szabályzatok iránti igényekbe”.

2000 előtt, magányos bűnözők követték el a számítógépes bűncselekmények többségét, többnyire azért, hogy ismertséget vívjanak ki a virtuális világban. Az elmúlt években azonban az amatőrök mellett színre léptek a profi bűnözők is. Ennek oka a nagy pénzügyi nyereség, amelyet az internet segítségével viszonylag kis rizikó mellett elérhető. A jelentés tovább tárgyalja a különféle felhasznált taktikákat és eszközöket, valamint kitér a jövőbeli támadások lehetséges célpontjaira és területeire is.

Néhány a McAffe jelentés figyelemreméltóbb eredménye közül:

  • az FBI becslése szerint a virtuális bűnözés 400 milliárd dollárba került 2004-ben
  • az “Operation Firewall” fedőnevű nyomozás során az amerikai és kanadai hatóságok 28 ember letartóztatását jelentették be hat országban, akik egy szervezett bűnözői csoport tagjai voltak. A csoport hitelkártya adatokkal kereskedő weboldalakat üzemeltetett, összes 1,7 millió kártya adatait vették és adták tovább. Az összes okozott veszteséget a pénzintézetek 4,3 millió dollárra becslik
  • az álnevek és online személyiségek alkalmazása nagyon vonzó a bűnözőknek, ugyanis egyes források szerint a kiberbűnözők csupán 5%-át ítélik el.

“A McAfee jelentése tiszta képet fest az egyre növekvő fenyegetésekről és bűncselekményekről, amelyek az internet történnek”- mondta Jimmy Kuo a McAfee AVERT ösztöndíjas kutatója. “Itt az idő, hogy a vállalatok, kormányhivatalok és felhasználók egyaránt komolyan vegyék ezt a bűnözői osztályt, és megfelelő lépéseket tegyenek hálózataik és PC-ik védelmében.”

Az egyes felhasználók adatainak ellopásán túl a vállalatok titkos információi is lehetnek célpontok. Amíg a vírusok egyszerű bizonyítási kísérletekként kezdték, mára a bűnözők elsődleges eszközeivé váltak. Számos bűnöző gépek ezreit megfertőzve hoz létre robot-hálózatokat, amelyek ezentúl egységes támadások intézésére alkalmasak. Ilyen hálózatok már akár 200-300 dolláros óradíjért is bérelhetőek. Az internet ugrásszerű üzleti felhasználásának robbanásszerű megnövekedése szintén vonzó területté tette a bűnözök számára – 2004-re az e-kereskedelem 70 milliárd dolláros forgalmat jelentett, ami 24%-os növekedés 2003-hoz képest.