A gyakoribb ellenőrzések következtében a százfős létszámbővítés azt eredményezheti, hogy a 100 ezer ellenőrzött munkavállalóból a feketén foglalkoztatottakat – becslések szerint 35 ezret – bejelentik a munkáltatók, azaz legalább minimálbér után befizetik a járulékokat. Ez pedig 4-5 hónap alatt 3 milliárd többletbevételt eredményezhet.

A munkaügyi biztonság betartását vizsgálják a munkaügyi felügyelők júliustól, a hatékonyabb ellenőrzések érdekében száz fővel növelik a munkaügyi felügyelők létszámát. Az első féléves ellenőrzések során tapasztalt hiányosságok miatt szigorítja a munkaügyi ellenőrzéseket az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség.

A magyarorszag.hu tudósítása szerint Kordás László, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkára elmondta, jelenleg 170 felügyelő végez ellenőrzéseket. A létszámot két lépcsőben 50-50 fővel növelik. Az összesen száz fővel nagyobb felügyelet célja, hogy újabb, közel 100 000 munkavállaló foglalkoztatásának feltételei válnak ellenőrizhetővé.

A minisztérium számításai szerint jelenleg a munkavállalók 35 százaléka feketén foglalkoztatott. A gyakoribb ellenőrzések következtében így a százfős létszámbővítés azt eredményezheti, hogy a 100 ezer ellenőrzött munkavállalóból a feketén foglalkoztatottakat – becslések szerint 35 ezret – bejelentik a munkáltatók, azaz legalább minimálbér után befizetik a járulékokat. Ez pedig 4-5 hónap alatt 3 milliárd többletbevételt eredményezhet. 81 milliós büntetés Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség az első hónapban havonta ágazatokra lebontva végzett célirányos ellenőrzéseket. Március 21. és április 1. között például 1680 munkáltatót ellenőriztek az építőiparban. Az ellenőrzések 11 629 munkavállalót és 4939 munkaeszközt érintettek. Szabálytalanságot összesen 1437 munkáltatónál találtak, és mintegy 5341 munkavállalót foglalkoztattak szabálytalanul. Az építőiparban végzett ellenőrzések során összesen 517 munkavédelmi bírságot szabtak ki mintegy 81 375 ezer forint értékben.