A büntető törvénykönyvet és egy nemzetközi egyezményt is módosítani kell ahhoz, hogy a második gyerekük után a jövőben a családok maguk dönthessék el, fiút vagy lányt szeretnének harmadiknak.

Legyen-e lehetősége a szülőknek szabadon megválasztani leendő utóduk nemét az első két gyerek után? A kérdésre csütörtökön éjfélig válaszolhatunk igennel vagy nemmel a kormánynak normál tarifáért, SMS-ben. László Boglár kormányszóvivő azt mondta: ez egy “tájékozódó SMS-voksolás”, nem ügydöntő népszavazás. Rácz Jenő egészségügyi miniszter sem adott választ arra, hogy pozitív válaszok többsége esetén mikor nyílhat meg a párok előtt a lehetőség. “Csak arra vagyunk kíváncsiak, mennyire foglalkoztatja a kérdés a magyar embereket” – mondta.

Az eljárás – amelyet az európai országok közül például Belgiumban már engedélyeznek – az x és az y kromoszómájú ondósejtek elválasztásán alapszik – magyarázta Czeizel Endre orvos-genetikus. A művelet nem túl bonyolult: az y kromoszómát hordozó, fiút nemző hímivarsejtek jóval kisebbek a lányutódot eredményező, x kromoszómát hordozónál. A szétválasztott ondó megfelelő részét a hüvelyen keresztül a méhnyakon belülre juttatják. A módszer az esetek 80-90 százalékában “működik”. Czeizel szerint jól jelzi az igényt, hogy csak őt 48 házaspár kereste meg az elmúlt fél évben emiatt.

Ha az eljárást engedélyezik, Rácz Jenő szerint néhány tízezer forintba kerül majd, a társadalombiztosítás nem támogatja. Egyelőre öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók azok, akik gyerekük nemét nem akarják arra bízni, mit nyernek a “genetikai lottón”. Magyarország tizenöt országgal együtt 2002-ben ratifikálta az Európa Tanács oviedói egyezményét, amely csak akkor engedi a nem megválasztását, ha azzal súlyos betegség kerülhető el.

A születendő gyermek nemének előzetes eldöntését az ázsiai országokban a népszaporulat csökkentésének eszközeként használják. A módszer támogatói ugyanakkor úgy vélik, az európai országokban az épp ellenkezőleg hatna: arra motiválná a párokat, hogy vállaljanak harmadik gyereket.

Az ellenzők szerint ugyanakkor a természet rendjébe való beavatkozással megváltozhatna a nemek aránya, s ez gondot okozhat a későbbi párválasztásban. Így történt ez néhány ázsiai országban, ahol a párok többsége fiú gyereket akart.