Az elmúlt héten húsz gyanúsítottat engedtek szabadon a német börtönökből, miután az ország alkotmánybírósága alkotmányellenesnek nyilvánította az új európai kiadatási egyezmény alkalmazását – jelentette a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA).

A szóban forgó összes gyanúsított ellen EU-tagországokban adtak ki körözést súlyos bűncselekmények elkövetésének – köztük gyilkosság és drogkereskedelem – vádjával.

A gyanúsítottak szabadon bocsátását az után rendelték el, hogy a szövetségi alkotmánybíróság helyt adott az al-Kaida finanszírozásával vádolt szíriai-német üzletember, Mamoun Darkazanli fellebbezésének, melyet a Spanyolországnak történő kiadatása ügyében nyújtott be.
A bíróság elfogadta Darkazanli érvelését, mely szerint a spanyol hatóságoknak – az új uniós politikával összhangban – való kiadása Németország alaptörvényébe ütközne.

Uniós tisztségviselők szerint az, hogy a bíróság elutasította Darkazanli kiadatatását, csapást jelent az Európai Unió terrorellenes erőfeszítéseire.

A német bíróság azonban úgy foglalt állást, hogy az Európai Letartóztatási Parancs, illetve annak beiktatása a német jogszabályokba, nem biztosít megfelelő védelmet állampolgárainak az egyéb országokban lefolytatott szeszélyes bűnügyi eljárásokkal szemben.

A BKA hozzátette: a hétfőn az északi kikötőváros, Hamburg fegyintézetéből kiengedett Darkazanli az egyetlen terrorizmussal vádolt gyanúsított, aki a héten a határozat alapján szabadult.

A spanyol válasz

Igazságügyi források szerint a spanyol legfelsőbb bíróság úgy döntött: ha végleg bebizonyosodik, hogy a német bírák elutasítják Darkazanli kiadatását, Spanyolország sem tesz eleget az uniós kiadatási egyezmény értelmében Németország részéről érkező kérelmeknek. A spanyol bíróság a nem-kölcsönösség elvét alkalmazná az ügyben, mely szerintük jelenleg 14, Németországban körözött spanyol állampolgárt érint.