Törökországnak sosem lenne szabad az Európai Unió tagjává válnia, mivel fizikailag nagyrészt nem tartozik a kontinenshez – nyilatkozta Wolfgang Schauble, a német konzervatív CDU/CSU párt alelnöke.

Schauble szerint ráadásul az október harmadikai kezdettel kiírt tárgyalásokat sem lenne tanácsos elkezdeni, amíg Ankara nem ismeri el Ciprus önállóságát. Az Európai Unió identitását pont az adja, hogy nem nyúlik túl a kontinens határain, ezért Törökországot nem kellene felvenni tagnak. Az elvileg októberben induló nyílt végű tárgyalássorozat nyomán inkább egy hosszútávú partnerségi megállapodást kellene kötni Ankarával, semmint felvenni az Unióba – mondta Schauble a lengyel Rzeczpospolita-nak adott nyilatkozatában, melyet az EUObserver közölt.

Az alelnök félresöpörte azokat az aggályokat, mely szerint Törökország elutasítása ellenséges üzenet lenne a muszlim világnak. Szerinte a tény, hogy az ország 20 éve NATO-tag és hogy az Európai Unióban 20 millió mohamedán él, elég világos bizonyíték arra, hogy a keresztények és a mohamedánok együtt tudnak élni ugyanazon alapértékek mellett.

Schauble szerint Ukrajna csatlakozásának kérdését sem érdemes egyelőre bolygatni, bár Kijev csatlakozása csak idő és nem elméletek kérdése. Bulgária és Románia integrálása azonban továbbra is számos megoldandó kérdést vet fel, s a nyugat-balkáni országok csatlakozásának levezénylése is számos nehézségbe ütközik.