Wim Duisenberget, az Európai Központi Bank korábbi elnökét, vasárnap holtan találták Dél-Franciaországi otthonának medencéjében. Duisenberggel 70 évesen szívroham végzett. A lángelméjű holland felügyelte az Euró bevezetését és ő volt az első elnöke az Európai Központi Banknak 1998 és 2003 között.

Az egyenes beszédű, láncdohányos holland munkája nem volt mindig könnyű. Különösen, mikor a tagállamok büdzséjét kellett fegyelmezni az euró kezdeti zuhanása után. A nyers modoráról ismert Duisenberg kemény politikáját jól jellemzi híres válasza a eurózóna tagállamainak kamatláb-csökkentési kérésére: “hallom, de nem figyelek”.

2001-ben, az euró bankjegyek bevezetésekor Duisenberg azonban azt is megmutatta, hogy kiváló politikus: “Központi bankároknak nem szabad, hogy érzelmeik vagy álmaik legyenek. Bocsássanak meg nekem, ha ma kivételt teszek, de ebben a pillanatban történelmet írunk.”

“Duisenberg erővel és hittel működött közre a modernkori európai történelem egyik legfontosabb fejezetében” mondta Joaquín Almunia a gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztos.

Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke is méltatta elődje munkáját. “Döntő szerepet játszott a monetáris intézmények felállításában, és új valuta bevezetésében, majd az euró stabilitásának és megbízhatóságának megteremtésében.”