Az inkasszó mellett az is előfordult, hogy lakásra jegyeztek be jelzálogjogot, illetve autót foglaltak le, de ezután az érintettek rendezték tartozásukat.

Az autósok többsége megfizeti a parkolási díjakat, és a fizetési felszólításokra is egyre nagyobb arányban rendezik a tartozásokat – állítja a három fővárosi parkolási társulás. A Világgazdaság információi szerint a fizetési hajlandóság javulása ellenére legalább három-négy milliárd forint a cégek kinnlevősége.

A parkolást üzemeltetők 2003 óta – amikortól megkaphatják a rendszám alapján a belügyi nyilvántartásból a kocsi tulajdonosának nevét és címét – egyre nagyobb számban küldik a figyelmeztetéseket.

A kipostázott fizetési felszólítások száma százezres nagyságrendű – tájékoztatta a Világgazdaságot a Centrum Kft. Ha az autós többszöri felszólítás ellenére sem fizet, a cég jogi útra tereli az ügyet. Eddig több száz ügy került bíróság elé és minden jogerős döntés elmarasztalta a tartozókat. A 15 ezer parkolóhelyet üzemeltető Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. (BÖP) már feldolgozta a hátralékos ügyeket, így folyamatosan mennek a felszólítások – nyilatkozta Novák Péter ügyvezető igazgató. A tartozások miatt a BÖP folyamatosan a bírósághoz fordul.

Aki a bírósági fizetési meghagyásra nem reagál, az a jog szerint elfogadta. Ha mégsem fizet, bírósági végrehajtókhoz kerül az ügy. Cégek esetén a végrehajtók inkasszót nyújtanak be a számlájukra. Magánszemélyeknél előfordult, hogy lakásra jegyeztek be jelzálogjogot, illetve autót foglaltak le, de ezután az érintettek rendezték tartozásukat. Perré azok az esetek alakulnak, amikor az autós fellebbez a fizetési meghagyás ellen. Eddig szinte minden pert a parkolási cég nyert meg.