Közleményben bírálta Sólyom László, a ma hivatalba lépő köztársasági elnök a budapesti Béla király úti elnöki rezidencia eladását. Sólyom azt is kifogásolta, hogy a Kincstári Vagyonigazgatóság nem talált számára megfelelő elnöki lakhelyet.

Várhatóan aktívabb közszereplő lesz Sólyom László, a ma hivatalba lépő köztársasági elnök elődjénél, Mádl Ferencnél, ez megmutatkozik saját leendő rezidenciája ügyében is. A leköszönő Mádl Ferenc után ugyanis nem lesz új lakója a Béla király úti állami rezidenciának, mert azt még a Fidesz-kormány alatt, 2002-ben eladták. Sólyom László számára azóta sem sikerült új lakást találni, ami miatt a megválasztott elnök tegnap közleményben emelt kifogást. E szerint “az államfői rezidencia kérdése a Magyar Köztársaság méltó képviseletét érintő közügy”, és a Béla király úti ingatlanegyüttes is “pótolhatatlan természeti értéket képvisel”. Ennek ellenére eladták lakóparképítés céljára, de a vevő által fizetett kétmilliárd forintból az ígéretekkel szemben nem építettek új rezidenciát.

A Kincstári Vagyonigazgatóságtól nem kívántak nyilatkozni az ügyben. A Miniszterelnöki Hivatal kormányzati elhelyezési főcsoportjánál lapunk kérdésére előbb azt mondták, hogy ők is illetékesek a köztársasági elnök rezidenciájával kapcsolatban, majd amikor nyilatkozatot kértünk, közölték, hogy nem adhatnak felvilágosítást.

Sólyom azt is bírálta, hogy egyelőre nem sikerült olyan épületet találni, amely megfelelne új rezidenciának, különös tekintettel arra, hogy a privát lakórész el legyen választva a vendégek fogadására szolgáló tértől. A legfőbb közjogi méltóság a diplomácia szabályai szerint ugyanis egyes vendégeket nemcsak a Sándor-palotában, de lakhelyén is fogad. Schillinger Erzsébet sajtófőnök érdeklődésünkre azt mondta, hogy Mádl Ferenc évente átlagosan tíz-tizenkét eseményen fogadta a vendégeit a saját lakásában. Ide látogatott Kertész Imre Nobel-díjas író vagy a hivatalban már nem lévő, korábbi külföldi államfők is. “Más akusztikája van egy ilyen találkozásnak, mint a hivatalos, Sándor-palotabéli fogadásoknak” – mondta Schillinger.

Sólyom László lakását a héten felszerelték a szükséges biztonságtechnikai eszközökkel. Ehhez hasonlóra egyébként már volt példa korábban, igaz, más okokból: Medgyessy Péter kormányfő hivatalba lépése után nem akart kiköltözni saját villájából, így azt látta el védelemmel a Köztársasági Õrezred.