A végéhez közeledik a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatalnál az a Kulcsár-ügytől elkülönített eljárás, amely Baja Ferenc és Puch László szocialista politikusok esetleges érintettségét hivatott vizsgálni.

A nyomozás folyamán beidézték Kulcsár Attilát, a K&H-ügy fő gyanúsítottját is. Tanúként az álbróker köteles volt vallomást tenni – gyanúsítottként megtagadhatta bármely kérdésre a választ.

Kulcsár már gyanúsítottkénti kihallgatásakor is beszélt arról, hogy több tízmillió forintot adott át a két politikusnak annak fejében, hogy az általa ajánlott cégeknek állami megrendelést biztosítsanak. Most Kulcsár megismételte korábbi állításait, csupán néhány kisebb jelentőségű részletet pontosított.

Az ügyészek ugyancsak tanúként hallgatták ki Szekér Gyula taxisofőrt, aki megerősítette, hogy pénzt adott át a két képviselőnek. A vádhatóság nyomozói ellenőrizték az érintettek bankszámláin történt pénzmozgásokat, átutalásokat is. Az eddigi adatokat értékelve kell dönteni arról, hogy indítványozzák-e a két politikus mentelmi jogának felfüggesztését, majd gyanúsítottként való kihallgatását. Szakértők szerint megkerülhetetlen a két politikus meggyanúsítása.

Baja Ferenc érdeklődésünkre azt mondta, hogy szerinte ez ugyanolyan híresztelés, amely már többször is felmerült a nevével kapcsolatban, nincs semmi alapja, és nem is kíván hozzáfűzni semmit. Puch László nem vette fel mobiltelefonját.

Eközben szakmai körökben mind nagyobb hullámokat kavar Kulcsár “videokamerás” vallomása. Egy névtelenséget kérő vizsgálótiszt, aki látta a felvételt, a Magyar Hírlapnak azt mondta: oldott hangulata volt a beszélgetésnek, de nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az ügyészek adták volna Kulcsár szájába a vallomást. A büntetőper alatt csak akkor lesz jelentősége a képanyagnak, ha Kulcsár megtagadja a vallomástételt. Ebben az esetben mérlegelni kell a felvételen látottakat. Ha a közvetlen hangnem miatt hiteltelennek találná a bíró a jegyzőkönyvbe kerülteket, kirekesztheti a bizonyítékok sorából a vallomást.