A Vám- és Pénzügyőrség Közép-Dunántúli Regionális Parancsnoksága az APEH Fejér Megyei Igazgatósága megkeresésére egy székesfehérvári vállalkozás export ÁFA visszaigényléseit ellenőrizte.

A cég 2004. év IV. negyedévében – bevallása szerint – több mint 1,5 milliárd forint exportértékesítést bonyolított el. Az exportált áruk, melyek túlnyomórészt műszaki termékek voltak (akkumulátor gyártó gépsor, fröccsöntőgép), de megtalálható a termékek közt kötött pulóver és bőrcipő valamint egy lemezből készült komplett raktárépület is.

Az áruk exportálása után a cég 380 millió forint ÁFA visszaigénylést kezdeményezett az APEH Fejér Megyei Igazgatóságánál.

A Vám- és Pénzügyőrség nemzetközi kapcsolatait felhasználva megállapította, hogy a vevőként megjelölt cégek valóságos, létező cégek, azonban import tevékenységgel nem foglalkoznak, a székesfehérvári céggel üzleti kapcsolatuk nem volt, valamint a számlákon szereplő aláírások, illetve cégbélyegzők hamisak.

Ezek alapján a közel 380 millió forint elkövetési értékű adócsalás bűntette miatt a regionális parancsnokság feljelentést tett a cég vezetője ellen a Nemzeti Nyomozó Irodához.