586 millió forintot kapott a műsorszolgáltatási alapból a Magyar Rádió kuratóriuma. A részvénytársaság ügyvezető alelnöke szerint viszont 650 millió illetné a közrádiót. A kuratóriumi elnök által csöpögtetett állami apanázsból a rádió nem tudta dolgozói után maradéktalanul kifizetni a közterheket.

A kuratórium szocialista alelnöke csak a rádiónak járó előfizetési díj egy részét utalta át a Magyar Rádiónak. A pénz visszatartását azzal magyarázza Gellért Kis Gábor, hogy szerinte Hollós János alelnököt törvénytelenül nevezte ki átmeneti vezetőnek a távozó Kondor Katalin. Ezért a kuratóriumi elnök csak a Rádió folyamatos működéséhez és a törvényi kötelezettségek teljesítéséhez szükséges pénzeket hajlandó továbbutalni. A kuratóriumi elnökségtől azonban erre nem kapott felhatalmazást, hiszen a testület határozatképtelen volt akkor, amikor az átutalásokról döntenie kellett volna.

“Múlt héten érkezett meg a műsorszolgáltatási alaptól durván 586 millió forint, ebből 280-at átutaltunk még a múlt héten adókra, járulékokra a részvénytársaságnak. További kiadásokra átutalunk most, a mai nappal elment, 124-125 millió forintot” – mondta Gellért Kis Gábor, a Magyar Rádió kuratóriumi elnöke.

Hollós János ügyvezető alelnök máshogy számol. Szerinte nem 586, hanem összesen 650 millió forint járna nekik. Azt mondja, az eddig átutalt pénz nem elég a törvényi kötelezettségekre.

Hollós János, a Magyar Rádió ügyvezető alelnöke: “Augusztus 12-ig kellett volna befizetnie a Magyar Rádiónak 230 millió Ft adót. Ezt a rádió csak félig tudta teljesíteni, ezt a kötelezettségét, mert az a 280 millió Ft, ami kevesebb mint fele a 650 millió Ft-nak, ami a költségvetési törvény szerint jár a rádiónak, csak augusztus 15-én, hétfőn érkezett meg.”

Hollós János szerint egyelőre nem jelent gondot, hogy a köztartozás miatt nem tudnak pályázni uniós és egyéb pénzerkre. Arra azonban nem tudott válaszolni, hogy ez a későbbiekben is igaz lesz-e.

“Azt a kérdést is feltették, hogy mi lesz akkor, ha ebben a hónapban nem fizetünk, és a jövő hónapban az a külsős kolléga nem hajlandó dolgozni. Hát azt tudom mondani, hogy nem az én lelkiismeretemet fogja bántani. Bár nagyon fáj, ha emiatt el kell mennie valakinek, és többé nem szólalhat meg. Bántsa annak a lelkiismeretét, aki tehet róla, és aki törvénytelenül tehet róla” – nyilatkozta Perjés Klára, a Kossuth Rádió adófőszerkesztője.

A belsős munkatársak egy része szolidaritása jeléül felajánlotta fizetése egy részét a külsősök járandóságára.