Jelenleg több mint 50 szakrendelés igénybevételéhez szükséges beutaló, 2007. január 1-től a sebészeti, fül-orr-gége és szemészeti szakrendelésekre is háziorvosi beutaló kell.

A tervezett intézkedések az ésszerűbb szervezést, a jobbminőségű betegellátást, a háziorvosok kapuőri szerepének erősítését, a szakmai szabályok fokozottabb érvényesülését szolgálják.

Fontos, hogy egy beteg a lehető leghamarabb kapja meg a megfelelő orvosi kezelést – és itt a hangsúly a megfelelő szón van! Nagyon lényeges, hogy a beteg ne maga találgassa, hogy miért zúg a füle, hanem menjen el a háziorvosához, aki meg tudja állapítani, mire van szüksége: fülmosásra helyben, középfül-gyulladás elleni kezelésre a fül-orr-gége szakrendelésen, speciális egyensúly-szakrendelésre, vagy magasvérnyomás-kezelésre, horribile dictu koponyaűri daganatra utal a fülzúgás.

A háziorvos biztosan oda küldi a beteget, ahol az állapotának megfelelő legjobb ellátást kapja, és abban is tudja majd segíteni a beteget, hogy azt a leghamarabb kapja meg. A háziorvos ugyanis – az elkövetkező másfél évben kiépülő komfortrendszerek, pl. az elektronikus bejelentkezés segítségével – időpontot is kérhet majd a betegnek, sok felesleges várakozástól, utazgatástól megkímélve őt. A háziorvos mindannyiunk első számú egészségügyi partnere, nála jobban senki nem ismeri általános állapotunkat, rendszeresen szedett gyógyszereinket – élni kell ezzel a bizalmi kapcsolattal.

Továbbra sem kell majd beutaló a szenzitív rendelésekre: pl.: nőgyógyászat, urológia, bőr-és nemibeteg rendelés, pszichiátria, addiktológia. Az első beutaló után nem kell újabb – hiszen a gondozást már a szakrendelés végzi, és ott adnak újabb időpontokat – pl.: reuma, onkológia, tüdőgyógyászat rendeléseken, és a hosszú távú kezelést igénylő krónikus betegség esetén sem.

FONTOS: A sürgősségi ellátásra nem vonatkozik az előírás. Ha például valaki súlyos háztartási balesetet szenved, azonnal jár a sürgősségi ellátás. Ugyanez vonatkozik az életveszélyes állapotokra (pl.: infarktus, stroke), vagy nagy fájdalommal járó heves görcsökre is (pl.:vese, epe).

Törvényi hely: A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi 83 tv. 217/1997 számú végrehajtási rendeletének módosításáról