Az egyik reprezentatív Malév szakszervezet büntető eljárást kezdeményezett a vállalat privatizációja ügyében. Szerintük elfogadhatatlanul alacsony az esélyes vevőnek tekintett orosz cég 161 milliós vételár-ajánlata.

A Fideszhez hasonlóan, már a kormánypárti SZDSZ elnöke is a magánosítás leállítása mellett nyilatkozott. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke a közszolgálati tévében úgy fogalmazott: nem megnyugtatóak a Malévre beérkezett privatizációs ajánlatok, nincsenek meg a kellő garanciák, ezért eredménytelennek kell minősíteni a tendert. A kormányszóvivő szerint viszont továbbra is egyetértés van a kormánypártok között arról, hogy a Malévet privatizálni kell.

László Boglár elmondta: “Az állam érdekei világosak, hogy ne egy olyan társaságot pénzeljen a továbbiakban, amely folyamatosan egy állami köldökzsinóron képes csak életben lenni.”

A Fideszes Wintermantel Zsolt, Kuncze Gáborhoz hasonlóan szorgalmazta a jelenlegi eljárás leállítását. Azt mondta, a birtokukba került előzetes privatizációs szerződés szerint az orosz Kras Air-Airbridge vállalat 2006 végéig 700 embert bocsáthatna el, nem vállalná viszont a kormány által a Malév eladásának legfőbb okaként emlegetett 30 milliárdos hitelállomány visszafizetését.

Az ellenzéki politikus kifejtette: “A kormány azt mondta, hogy azért lehet ilyen alacsony áron eladni a Malévot, mert az új tulajdonos átvállalja a kötelezettséget, nos az ajánlat szerint ez nem így van, az ajánlat szerint azt kérték a magyar államtól, hogy hozzanak létre egy új, száz százalékos tulajdonú állami céget, amely átvállalja a hiteleket és ezért cserébe megkapja a Malévnak a jelenleg teljesen tehermentes két repülőgépét és a ő mindössze, csak bérleti díjat fizet, amiből lehet fizetni ezeket a hiteleket.”

A Malév egyik reprezentatív szakszervezete ugyanakkor büntetőeljárást kezdeményezett a legfőbb ügyésznél, állami vagyon hanyag kezelése miatt, ismeretlen tettes ellen. Szerintük elképzelhetetlenül alacsony a Kras Air által ajánlott 161 milliós vételár mert csak a repülési jogok értéke meghaladja az 5 milliárd forintot, a kasszában pedig 7,4 milliárd forint készpénz van. Információink szerint a többi Malév szakszervezet is lépéseket tervez az eladás megakadályozására.