Vezető szerepet vállalt az EU a Helsinkiben aláírt indonéz békeegyezmény keretében, amely az Aceh tartományban kialakult helyzet megoldására jött létre. A béke-megállapodás keretében, amely évtizedes vérontásnak vet véget, 200-250 szakértő felügyeli majd a lefegyverzést és az indonéz hadsereg visszavonulását.

A szakértők főleg Európából érkeznek majd a helyszínre, Pieter Feith, az Európai Tanács politikai és katonai ügyekkel foglalkozó igazgatóhelyettese vezetésével, aki közvetelenül Javier Solana, külügyi megbízottal dolgozik.

Bár a lefegyverzés és a visszavonulás szeptember közepén kezdődik, az EU már most megfigyelőket küld a térségbe, hogy nehogy „vákuum” alakuljon ki a megállapodás és a végrehajtás közötti időszakban.

Az indonéz tartományban az 1976-os lázadás óta ezrek estek áldozatul a konfliktusnak. Az EU azt javasolta az indonéz kormánynak, hogy semmisítse meg a beszedett fegyvereket, ezzel is jelezve komoly szándékát az Acehben élőknek.

A szakértők nagy része rendelkezik katonai tapasztalattal, ám fegyvertelenül látják el feladatukat. A missziónak egyébként nem lesz végrehajtó hatalma, nem vesz részt további tárgyalásokban, és nem vizsgálódik emberi jogi kérdésekben, mondta el Feith.

A lefegyverzésben való részvétel nagy lépés lehet az EU védelmi- és biztonságpolitikájának a Balkánon és Afrikában való missziók után. Az EU bevonására azután kerülhetett sor, hogy az indonéz kormány a kelet-timori események miatt kizárta az ENSZ közreműködését.

A missziót még az EU külügyminisztereinek is jó kell hagynia, melyre szeptember elején kerülhet sor.