Az e havi athéni és venezuelai baleset után az Unió olyan internetes feketelista összeállítását tervezi, amely a nyilvánosság előtt megnevezné a nem biztonságos légitársaságokat.

Jacques Barrot, az EU közlekedési biztosa csütörtökön elmondta, hogy reméli még ebben az évben elérhető lesz az utasoknak célzott weboldal, amely biztonsági feljegyzéseket tartalmaz majd. “Reméljük, hogy össze tudjuk állítani a feketelistát a Bizottsághoz beérkező információk és adatok alapján”- nyilatkozta Barrot a francia rádióban.

Vasárnap a ciprusi Helios társaság járata szenvedett balesetet Athén közelében, kedden pedig egy kolumbiai charterjárat zuhant le Venezuelában. Az előbbi katasztrófának 121, az utóbbinak 152 halálos áldozata volt.

Az Egyesült Államokban már létező rendszer szerint összeállított lista tartalmazni fogja mindazokat a légitársaságokat és járatokat, amelyeket megbüntettek bármelyik Uniós tagországban.

“Az Európai Bizottság áttekinti az összes létező és készülőben lévő jogszabályt, hogy növelje az európai járatok biztonságát, beleértve azokat a harmadik országbelieket is, amelyeknek valamelyik tagállamban van vagy az indulása vagy a célállomása” – közölte Barrot.