EüM rendelet a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet módosításáról.

Magyarországon a védőoltásokkal megelőzhető fertőző betegségek járványügyi helyzete kiemelkedően jó. A lakosság 98 %-a védett ezekkel a halálos betegségekkel szemben, mivel gyermekkorukban megkapták a kötelező védőoltásokat. Ez a helyzet csak úgy őrizhető meg, amennyiben az életkorhoz kötött kötelező védőoltások beadásra kerülnek.

Hazánkban eddig az oltóanyagokat a Human Rt. vakcina-termelő üzemében állították elő. A Human Rt. által készített oltóanyagokkal az ország ellátottsága 2005. év végéig biztosított, ezt követően a szükséges oltóanyagokat a nemzetközi piacról kell beszerezni. Ez a folyamat elkezdődött, a nemzetközi tender kiírásra került.

Az új oltás gyermekbarát, hiszen a többkomponensű oltóanyagok – amit egyetlen oltással, szúrással kapnak meg a gyermekek– egyszerre több, még ma is súlyos következményekkel járó, esetenként halállal végződő betegség ellen biztosít védelmet. Ilyen betegség pl: torokgyík, szamárköhögés, tetanusz, járványos gyermekbénulás, Hib – az agyhártyagyulladás egy fajtája. Az új oltás alkalmazásával egyszerűbbé, átláthatóbbá válik az oltások nyilvántartása, tárolása, az oltási munka végzése, továbbá lényegesen csökken:

  • az oltási reakciók aránya (láz, duzzanat, bőrpír, sírás)
  • az oltási szövődmények gyakorisága.

Mindezek következtében remélhetőleg a lakosságon belül tovább nő az életkorhoz kötött kötelező oltások elfogadottsága.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a kötelező, életkorhoz kötött védőoltások kihatnak a gyermekek várható életminőségére, illetve beadatásuk nélkül csökken az egészségben megélt életévek száma. Ezért meg kell értetni a szülőkkel, hogy az oltások kötelező beadása gyermekük egészségét szolgálja.

Az új oltási rend bevezetése az állam számára több milliárdos költséget jelent, a rendelet tervezet szerint az új oltóanyagok bevezetése 2006. január 1.

A rendeletben foglaltak 2006. január 1-jén lépnek életbe.

Megjelent 2005. augusztus 24-én, a Magyar Közlöny 115. számában.