Mivel az új felsőoktatási törvény egyelőre az Alkotmánybíróság előtt hever, a régit kénytelen foltozgatni az oktatási tárca, hogy elkezdődhessen a tanév. Tegnap egy törvénymódosító javaslattal és egy új rendelettel álltak elő.

Módosító indítványt nyújt be a hatályos felsőoktatási törvényhez egy szabad demokrata és egy szocialista képviselő, hogy jövő szeptemberben is elkezdődhessen a tanítás az egyetemeken és főiskolákon – értesült a Magyar Hírlap. A következő tanévvel kapcsolatos részleteket ugyanis már idén ősszel pontosan szabályozni kellene, csakhogy az új felsőoktatási törvény – amely ezt megtette volna – jelenleg éppen az Alkotmánybíróság előtt “pihen”. Mádl Ferenc elnöksége alatt ugyanis több helyen alkotmányellenesnek vélte, így nem írta alá.

A módosítások leglényegesebb eleme, hogy 2006-tól kötelezővé teszik a kétciklusú képzések beindítását, néhány kivétellel minden szakon. Erre ugyanis a tárca uniós szerződésekben vállalt kötelezettséget. Újdonság emellett az is, hogy 2006-tól a felsőfokú szakképzésben nemcsak a felsőoktatás szereplői vehetnek majd részt, hanem szakközépiskolák is.
Mang Béla államtitkár kérdésünkre azt mondta: a képviselői indítványhoz a tárca szakmai segítséget nyújtott, s támogatja is azt. Hozzátette: a módosító javaslatokba nem emeltek át olyan elemet az új törvényből, amelyet Mádl korábban aggályosnak talált.

A felsőoktatási törvény csúszása miatt egy másik jogszabály megalkotására is rákényszerült a szaktárca, mégpedig a szeptemberben kezdődő tanév finanszírozásáról szóló rendeletére. E szerint ősztől a főiskolák bachelor szakjain (hároméves alapképzésein) tanuló diákok után húsz százalékkal több pénzt kapnak az intézmények, mint amennyi a “hagyományos” szakokon tanulókért jár, az egyetemek bachelor szakjain tanulókért pedig ugyanannyi támogatás jár, mint a többi egyetemistáért.

A Magyar Hírlap által megkérdezett rektorok hivatalosan még nem kapták meg a minisztérium javaslatait, így nem tudták kommentálni.