Leváltották a Fővárosi Ügyészség szóvivőjét a Kulcsár-vádirat miatt. Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője a köztelevízióban azt mondta: Dobos Gabriellának azért kellett mennie, mert elmulasztotta ellenőrizni az internetre felkerült Kulcsár-vádirat szövegét.

Polt Péter legfőbb ügyész tegnap indított fegyelmi vizsgálatot annak tisztázására, kit terhel a felelősség, amiért az ügyészség honlapján elérhetővé vált a Kulcsár Attila és társai ellen benyújtott vádirat azon példánya, amelyben a gyanúsítottak és az ügyben érintettek személyes adatai is szerepeltek.

Borbély Zoltán elmondta: Dobos Gabriella a vádirat korrekcióját elvégezte, a 70 oldalas vádiratból mintegy 30 oldalas kivonatot készített, azonban a technikai ellenőrzést elmulasztotta. Így kerülhettek ki a vádlottak személyes adatai is. Hozzátette, hogy bár csak technikai hibáról van szó, az ügyészségen magasak az elvárások.

Dobos Gabriella feladatát szeptember 1-től Varga Jenő, a Fővárosi Főügyészség főügyész-helyettese veszi át. A vizsgálat szerint sem bűncselekményt, sem fegyelmi felelősséget nem lehetett megállapítani a mulasztás kapcsán.


A Legfőbb Ügyészség közleménye az üggyel kapcsolatban:

A Legfőbb Ügyészség 2005. augusztus 29. napján honlapján megjelentette a Fővárosi Főügyészség vádiratát a K&H ügyben.

A Fővárosi Főügyészség a honlapra került szövegből törölte a személyes adatokat. A korrektúra véglegességének ellenőrzését azonban elmulasztotta, ezért a “Word” szövegszerkesztő program segítségével a törölt részek visszaállíthatók voltak.

A Legfőbb Ügyészség haladéktalanul intézkedett a honlapon lévő szöveg olyan módosításáról, amely a törölt részek visszaállítását nem teszi lehetővé.

Az ellenőrzés elmulasztása miatt a legfőbb ügyész azonnal vizsgálatot indított a személyes felelősség megállapítása érdekében.

Legfőbb Ügyészség

A vádirat:
http://www.mklu.hu/…adirat_1.rtf