Ezen a héten lassan visszatér az élet Brüsszelbe is, elsőként a külügyminiszterek találkoznak Walesben, hogy megvitassák a török és a horvát csatlakozással kapcsolatos kérdéseket. A hét fő témái lesznek még a kínai textilválság és a madárinfluenza terjedése is. Ezen a héten az Európai Bizottság elnöke Magyarországra látogat.

A külügyminiszterek találkozóján várhatóan kiderül, mely tagállamok támogatják a török csatlakozási tárgyalások októberi megkezdését. Bár Törökország ügyében már döntés született, egyes tagországok – főleg Franciaország – Ciprus hivatalos elismerését alapvető feltételként állítaná a tárgyalások megkezdéséhez.

A találkozón felmerül Horvátország csatlakozása is.

Európai Bizottság

Az Európai Bizottság is visszatér nyári szabadságáról ezen a héten. Jose Manuel Barroso hétfőn az új bolgár miniszterelnökkel, Szergej Stanisev-el találkozik, majd kedden Magyarországra látogat, ahol Gyurcsány Ferenc miniszterelnök meghívására a Visegrádi négyek, valamint Szlovénia és Ausztria miniszterelnökeivel találkozik. Barroso szerdán Lengyelországba utazik, ahol részt vesz a Szolidaritás huszonötödik évfordulójának ünnepségein.

Peter Mandelson, kereskedelemért felelős biztos hétfőn ismerteti javaslatát a kínai textilválság megoldására, amely során szeptember közepére mintegy 70 millió ruházati cikk ragadhat az EU kikötőiben a kínai textilkvóták gyors kimerülése miatt.

Európai Parlament

Ezen a héten az európai parlamenti képviselők is visszatérnek irodáikba, hogy felkészüljenek a jövő hétfőn (szeptember 5.) kezdődő első őszi plenáris ülésre. Az ülésen szó lesz többek között az ellentmondásos sugárvédelmi irányelvéről, amely szabályozná a napsugárzás elleni kötelező védekezést is, tekintet nélkül az egyes országok éghajlatára.

Ezen a héten, a külpolitikán lesz a hangsúly: a külügyi bizottság a horvát külügyminiszter beszámolóját hallgatja meg Horvátország előrehaladásáról, a fejlesztési bizottság pedig Benita Ferrero Waldner, külkapcsolatokért felelős biztossal folytat megbeszélést.

Az EB szokásos heti ülésén a biztonság, a bevándorlási politika és a menedékjog lesznek a fő témák.

Feketelisták

A francia és a belga kormány ezen a héten teszi közzé a nem biztonságos repülőtársaságokról szóló „feketelistát”, miután az Európai Bizottság egy európai lista felállítását kezdeményezte.

Közben az EU egészségügyi szakértői tovább vizsgálják “a madárinfluenza helyzetet”. Bár a jelentések szerint az Oroszországban észlelt, veszélyes H5N1 vírus nem fenyegeti Európát, a hétvégén mégis nagy riadalmat keltett a Finnországba érkező sirályokban esetleg fellehető gyengébb kór.